Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många obehöriga lärare i Härjedalen när skolan drar i gång

/
  • Carina Nilsson vill att politikerna tar ett samlat grepp för att locka fler lärare till kommunen.

Var fjärde lärare i Härjedalen, från förskola till vuxenutbildning, är obehörig när skolan startar i kommunen. En situation som på sikt är ohållbar.
– Vi måste se över hur vi ska tänka kring detta framåt, säger Carina Nilsson, skolchef i Härjedalen.

Annons

Flest obehöriga lärare finns på Norra och Södra skolan i Sveg, där var tredje lärare saknar den formella behörigheten att undervisa i alla sina ämnen. På skolan i Funäsdalen saknar 26 procent av lärarna behörighet. Totalt sett inom grundskolan i Härjedalen är nio procent av lärarna obehöriga.

De största behoven av behöriga lärare finns inom språk, främst spanska, och inom praktiska ämnen som slöjd.

Situationen är inte unik för Härjedalen. Förra året saknade var femte lärare i Sverige lärarexamen enligt en rapport från Skolverket. Och på några års sikt kan det bli ännu fler obehöriga lärare i kommunen om inget görs.

– Vi har 35 lärare som går i pension på fem år sikt, berättar Carina Nilsson.

Hur ska ni lösa detta då?

– Jag måste föra en dialog om detta med politikerna i kommunen. Jag vill att det tas ett samlat grepp men exakt hur jag tror att det ska gå till vill jag inte uttala mig om nu, säger Carina Nilsson.

I stort sett alla utannonserade lärartjänster är fyllda inför hösten enligt skolchefen. Det finns lärare som möter eleverna i varje klassrum. Men alla har inte rätt att sätta betyg, från den första juli i år krävs legitimation för lärare för att få göra det.

– Vi löser det på lite olika sätt men i grunden genom att det alltid finns en behörig lärare som ska stötta upp den obehöriga och hjälpa till med betygsättningen, säger Carina Nilsson.

Hur påverkar det elevernas utbildning tror du, att var fjärde lärare i kommunen inte är behörig att undervisa i sitt ämne?

– Det är svårt att säga, det finns de som jobbat 25 år inom skolan utan formell behörighet och de är naturligtvis jätteduktiga. Det viktiga är att rektorn ger stöd i sitt pedagogiska ledarskap och ser till att även de obehöriga lärarna växer och blir så bra lärare som möjligt.

Många av de som tidigare hoppade in som vikarier jobbar nu inom skolan. Vilket innebär att det är ont om vikarier inför hösten enligt Carina Nilsson som uppmanar intresserade att höra av sig till rektorerna.

– Och är man ung och vill utbilda sig så vill jag verkligen slå ett slag för förskollärar- och läraryrket, säger hon.

Annons