Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mankell tillbaka som krönikör i TH

/

Författaren och dramatikern Henning Mankell, 66, är tillbaka som krönikör i TH efter drygt ett års uppehåll. Lokaltidningen är "väldigt, väldigt viktig" enligt Mankell som växte upp i Sveg. Här svarar han på varför han vill skriva igen i TH.

Annons

– Jag har ju gjort det tidigare och tyckte väl i och för sig att man inte ska hålla på för länge, då blir det rutin. Men nu har jag haft uppehåll ett tag. Och jag tycker att den lokala tidningen är väldigt, väldigt viktig. Där är Härjedalen, dess invånare och händelser i centrum. Där kan folk läsa om sig själva och sina grannar, säger Henning Mankell.

För ett år sedan fick vi besked om att du drabbats av cancer. Då kändes det väldigt dramatiskt. Hur mår du i dag?

– Ja, det är väldigt dramatiskt när något man tror är nackspärr visar sig vara obotlig cancer. Nu har det gått ett år och jag mår fortfarande bra. Så mycket mer kan man inte begära. Cancern står still och jag kan leva ett normalt liv. Det visar också att cancerforskningen är ett otroligt triumftåg för mänskligheten. För inte så värst många år sedan var ett cancerbesked en dödsdom. Så är det inte längre. Nu överlever 60-70 procent beskedet. För några år sedan var det runt 20 procent, säger han.

Är det kunskaper du fått sedan du själv fick cancer?

– När jag drabbades, det första jag gjorde var att läsa på. Jag tror att kunskap är det enda dugliga verktyg vi har när vi ska förhålla oss till det som händer. Då upptäckte jag att cancerforskningen har utvecklats kolossalt under de senaste 15 åren. Min egen läkare säger till mig att han måste läsa på minst två dagar i månaden för att hänga med i utvecklingen. Det säger något om allt som händer på området.

Nu när du börjar skriva krönikor igen i Tidningen Härjedalen, kan vi räkna med något besök från dig i Sveg framöver?

– Jag är i Härjedalen då och då, även om jag kanske inte talar om det för alla. Jag har ju stugan för författare och dramatiker och dit kommer det ständigt nya gäster. Det är kö faktiskt för att få komma dit och det är ju väldigt roligt. Så det händer att jag är i Sveg i bland, säger Henning Mankell.

Annons