Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måns Zelmerlöw spelar in tv-program i Mittådalen – kritiseras för att exotifiera samer

Just nu befinner sig Måns Zelmerlöw i Mittådalen för att spela in livsstilsprogrammet ”Chevaleresk”. I samband med att bilder på artisten iförd kolt börjat spridas kritiseras han nu för exotifiering av samer.

Annons

I programmet, som Måns Zelmerlöw leder tillsammans med Alexander Wiberg, ska sångaren bland annat träffa Jon Henrik Fjällgren. Exakt vad som händer i programmet är än så länge oklart, men bilderna på Måns iförd samekolt har väckt stor kritik.

Bilden är ett montage.

I en intervju med Aftonbladet kritiserar politikern och samen Henrik Blind (MP) Måns.

– Jag kände ”inte en gång till”. Om de hade åkt till något annat ställe, till ett afrikanskt land, exempelvis hade de satt på sig en bastkjol? Jag tycker ändå att för oss i i Sverige, som enligt min mening är ett så medvetet land, så borde det här vara det första att tänka till kring. Hur lämpligt är det att göra på det här sättet? Säger Henrik Blind till Aftonbladet.

Kritiken har även ramlat in på sociala medier. Kontot @tjusigt på Instagram skriver bland annat: ”Att bära kolten är ingen rolig hittepå utklädnad. Det är så jävla hård kamp som har lett till att vi idag kan bära kolten utan att få den uppbränd av ickesamer”.

MTG Sverige, som producerar ”Chevaleresk”, har svarat på kritiken.

– Vi har tagit del av en del av de reaktioner som har kommit in av det som har släppts hittills kring ”Chevaleresk” och inspelningen i de norra delarna av Sverige. Det är inte en helhetsbild av vad som förklaras i programmet som har kommit ut hittills. Vi har inte för avsikt att på något sätt klampa på någons tår eller kränka någon, utan det här har gjorts med största möjliga respekt och kommer förklaras grundligare i programmet, säger Susanne Nylén, presschef på MTG Sverige, till Aftonbladet.

Läs även: Nolervik: Unga samer berättar – "Vi kallas lappjävlar som tar mark så man inte får köra skoter"

Annons