Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massvis med avåkningar i besvärligt väglag

/
  • En av många avkörningar i Härjedalen i helgen. Den här bilen åkte av vägen mellan Vemhån och Sveg.

Det råder besvärligt väglag efter stora delar av 45:an och riksväg 84 i Härjedalen. Snön som kom i fredags har gjort vägarna mycket moddiga. Minst ett 20-tal bilar har kört i diket sedan fredagskvällen.

Annons

– När det gäller riksväg 84 är det rent skamligt att det får vara så här. Egentligen är det ett under att inte fler och mer allvarligare olyckor har hänt, säger bilbärgaren Astor Hillhage i Funäsdalen.

Under söndagen ryckte han ut för att bärga en personbil där föraren fick sladd i modden och körde in i ett träd i Hedeviken. Både föraren och passagerarna klarade sig undan utan skador.

Bärgningsföretagen har haft fullt upp under helgen. Hela sträckan från Orsa upp till Funäsdalen var hal och på många ställen mycket moddig. Plogbilarna som fanns ute hade svårt att hinna med i det besvärliga läget. Dessutom var vägarna hårt trafikerade då påskgästerna skulle upp till fjället.

– Tyvärr verkar många förare inte förstå att man nästan är chanslös när bilens hjul kommer ut i en decimeter snömodd. De flesta avåkningar har varit på grund av det, säger Lars-Johan Ångman, bilbärgare i Sveg.

Under söndagskvällen höll han som bäst på att bärga en bil i Tandsjöborg. En av 15-talet bilar för hans del sedan i fredags.

– Just nu ser det skapligt ut mellan Sveg och Orsa, men om det fryser på kan det bli halt under natten.

Härjedalsbärgarn i Hede berättar att de under helgen hjälpt sex förare som kört av vägen.

Trots alla avåkningar finns inga rapporter om personskador

Annons