Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meiju cyklar runt Sverige

Meiju Vartiainen 24 år, är egentligen inte någon cyklist. Nu är hon i Sveg efter att ha cyklat 200 mil. Hennes mål är att samla in 3 miljoner till barncancerfonden, och att inspirera människor att våga utmana sig själva och följa sina drömmar.

Annons

Första kvinnan som cyklar runt Sverige ensam.  Meiju Vartiainen skall cykla till Smygehuk, sedan ta kustvägen tillbaka till Umeå igen. Den totala distansen blir mellan 450-500 mil.

Umeå, Haparanda, Karesuando, Vittangi. Meiju följer E45 och är nu i Sveg där hon vilar upp sig efter att ha avverkat en 17,5 mil lång etapp med öppna sår på rumpan. Uppe i norr kände sig Meiju som en ren. Turister gick ur sina husbilar och fotograferade henne. Många människor som hon träffat är stöttande och peppande. En del erbjuder henne att få övernatta och de flesta Meiju träffat på vägen är snälla.

– Jag är ingen cyklist. Innan detta hade jag cyklat två mil två gånger. Det här är en sjukt stor utmaning för mig själv. Klarade jag att cykla i norr där det är glest mellan samhällena, tror jag att det går bra fortsättningsvis också.

Du samlar också in pengar till barncancerfonden samtidigt som du cyklar, vad är orsaken till din insamling?

– Min morfar dog i cancer när jag var sex år, och min mormor har haft cancer tre gånger. En kompis lillebror fick cancer för tre år sedan, men nu är han friskförklarad.

Hur mycket har du fått in hittills?

Igår var det 37790 kronor, och det mesta kommer från privatpersoner.

Packningen väger mycket och att stå och cykla är inte att tänka på för balansens skull berättar hon.

– Jag har hört att det finns rejäla uppförsbackar mellan Sveg och Mora. Och någon som cyklade där träffade på björnar.

Meiju säger att hon är rädd för djur, och sitter på spänn hela tiden. Taktiken vid ett eventuellt björnmöte är att lägga sig under cykeln och hålla ramen över sig som ett galler.

Innan Meiju Vartiainen började cykla den 20 juni hade hon åtta jobb och pluggade heltid till civilekonom. Nu efter examen

Meiju som finansierar sin resa helt själv berättar att det är svårt att få riksmedia intresserade. Hon har kontaktat TV4, Svt, DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, GP, och Metro.

– En helt otränad tjej som cyklar runt Sverige ensam och samlar in pengar till barncancerfonden är till exempel mindre intressant än en grupp cyklister som tränat över ett år och cyklar gemensamt till Paris.

Meiju älskar att utmana sig själv, och det handlar mycket om vilken inställning man har.

– Det handlar om hur man vänder sina tankar. Tänk positivt! Istället för att tänka att det är en uppförsbacke, och det gör ont i baken, tänk att efter kommer det en nedförsbacke.

Följ henne genom Sverige på facebook. www.facebook.com/activatesweden

Annons