Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanskog avverkar vid Myrgränd

/
  • Jan-Erik Svensson framför några av tallplantorna om är på väg upp.
  • Avverkning längs Sommarstigen.
  • Här i skogspartiet mot Myrgränd blir det betydligt glesare mellan stammarna.
  • Avverkning längs Sommarstigen.
  • En av de gamla frötallarna som blivit kvar och som inte ska huggas ner. Lär nå en ålder av cirka 300 år.
  • Mårten Björs från Järvsjö kör skogsmaskin i området.
  • Karta över skogspartierna som ska gallras och avverkas.

Mellanskog, som förvaltar kommunens skogsbestånd, har precis startat avverkning i skogen mellan bostadsområdet Myrgränd i Sveg och flygplatsen. Delar av det populära strövområdet blir kalhygge.
– Vi tar hänsyn till att många människor rör sig här, säger Jan-Erik Svensson, skogsinspektör på Mellanskog.

Annons

Området som ska kalhuggas ligger en knapp kilometer från Myrgränd efter Sommarstigen, ett populärt promenad- och motionsstråk mot flygplatsen utanför Sveg.

– Vi lämnar frötallar och så är det ett område med mycket små plantuppslag på gång. Om 10, 15 år kommer det att vara ungskog här. Det är därför vi har valt att kalhugga just det här området, säger Jan-Erik Svensson och visar runt i området där skogsentreprenören varit i gång sedan strax före påsk. De fällda tallarna ligger i rader längs Sommarstigen. Arbetet beräknas vara klart om cirka två veckor. Just här är det tolv hektar som ska avverkas.

Marken tillhör kommunen och förvaltas av Mellanskog. Avverkningen är godkänd av kommunen. Enligt Jan-Erik Svensson tar Mellanskog hänsyn till att det är ett populärt rekreationsområde som påverkas, bland annat genom att inte markbereda.

– Det blir ju ränder i marken när man markbereder, det kommer man inte ifrån. Det vill vi undvika eftersom vi vet att det är många människor som rör sig här. Vi passar också på stigarna så att de blir kvar. Det är därför som skogsmaskinen kör med däck och kedja. Det sliter mindre på marken än om man använder band, säger han.

Vad säger du till dem som tycker att det är trist att ni avverkar i ett rekreationsområde?

– Det är klart att om man är vad vid att det står skog här så kommer det att se annorlunda ut. Samtidigt är det här skog som är färdig för slutavverkning och det här är ett sätt att göra ny skog. Jag tycker det är fel att inte bruka skogen, säger han.

– Hade det varit ett område längre upp i skogen hade vi tagit betydligt mer, markberett och sedan planterat eller sått ny skog.

Förutom området längs Sommarstigen så ska en mindre bit närmare industriområdet kalhuggas. Även där handlar det om skog färdig för slutavverkning. Och precis bredvid bostadsområdet Myrgränd, längs Sandvägen upp mot Tallmostigen, ska skogen gallras. Det blir betydligt glesare mellan stammarna men inget kalhygge.

– Det är väl en cirka 400 stammar i skogspartiet, ungefär hälften av dem ska bort. Resten får nog stå i en tio, femton år. Då har det troligtvis blivit en hel del plantuppslag och då tar man bort resten, säger Jan-Erik Svensson.

Skogen längs Sommarstigen innehåller en del gamla frötallar som lämnades kvar vid avverkning för 40, 50 år sedan. Rejäla tallar som kan vara upp mot en 200 år gamla.

– Det är så kallade naturvårdsträd. De avverkar vi inte, de kan nog bli en 300 år innan de dör, säger Jan-Erik Svensson.

Annons