Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Micael Lindberg ger ut sin tredje roman

/
  • Micael Lindberg släpper under våren sin tredje roman

Polisen Tore Jönsson är tillbaka och förväntar sig en lugn tillvaro i Härjedalen. Det visar sig att han har fått det helt om bakfoten.
– Det här är en väldigt otäck historia, säger Micael Lindberg, som snart släpper sin tredje roman "Tina – pappas lärling".

Annons

Under våren släpper Micael Lindberg, född och uppvuxen i Sveg, sin tredje roman. Det blir en fristående uppföljare till "Jasna" – deckarromanen som han släppte 2016. Återigen är det polisen Tore Jönsson som står i centrum. Han har flyttat till Sveg och hoppas få leva ett lugnt liv där.

– Han hade mest tänkt sig att få komma till Härjedalen och jaga sådana som kör berusade på skoter, eller att jobba med älg- och renolyckor i trafiken. Men det visar sig att han har helt fel. Det är väl så man tänker sig med Härjedalen – att det är den brottsligheten som polisen jobbar med. Det är den bilden folk har av Norrland, säger Micael Lindberg.

I stället hamnar Tore Jönsson mitt i en historia där en kvinnlig psykopat härjar i Svegstrakten. Micael Lindberg avslöjar inte så mycket av handlingen, men är väldigt nöjd med resultatet.

– Jag tycker att det är det bästa jag har skrivit hittills. Den är klockren den här boken. Det är en väldigt otäck historia, en nagelbitare, säger Micael Lindberg.

"Tina – pappas lärling" tar sin början i Linsell – en by där Micael Lindberg bodde några år. Annars är 55-åringen född och uppvuxen i Sveg.

– Jag var en av de sista som föddes på BB i Sveg, säger han.

Numera bor han i Sundsbruk utanför Sundsvall, där han för tillfället sitter och arbetar på sin fjärde roman. Återigen är det en deckarhistoria om Tore Jönsson som han håller på att skriva på.

Vad är det som gör att du gillar att skriva deckare?

– Det är spänningen. Tore Jönsson har blivit som en kompis på något sätt. Han är synsk och ser saker runtomkring oss som andra inte ser. Det är svårt att förklara, men det är ett intressant ämne.

Att hans första deckarroman "Jasna" kom till var annars mycket av en slump.

– Jag hade kört på vägen över Gålsjöskogen utanför Sollefteå. Det är en hemsk väg att köra på vintern och då blev det "Jasna". Då började det med Sollefteå, det bara blev så av sig själv egentligen. Jag försöker hålla det geografiskt spritt med händelser i Norrland, kopplat till olika platser, säger Micael Lindberg.

Innan första deckaren "Jasna" släppte även Micael Lindberg en roman som heter "En annan verklighet" - som handlar om två ungdomar som växer upp i en tillvaro fylld av missbruk, våld och övergrepp.

– Den bygger på verkliga händelser. Storyn är påhittad, men jag hade lagt in verkliga händelser som återberättades, säger Micael Lindberg.

"En annan verklighet" gavs ut på lokala Jengel Förlag, med säte i Östersund. Sin kommande roman "Tina – pappas lärling" ger han ut via förlaget Nicole Publishing från Skåne.

Annons