Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militärer invaderade Sveg

/
  • Tove Stillfjord och Thomas Wennstam från Fältjägargruppen vill att fler ska söka jobb inom Försvarsmakten.

Försvarsmakten turnerar i länet för att locka till sig folk och under tisdagen besöktes Sveg.

– Det var fler intresserade här än i Östersund, säger Thomas Wennström, yrkesvägledare vid Fältjägargruppen.

Annons

– Vi har fått in ett par intresseanmälningar till hemvärnet och några som är intresserad av att göra gmu, säger Tove Stillfjord, även hon från Fältjägargruppen i Jämtland, vid ettiden på tisdagen.

Försvarsmakten har tagit med sig en hel lastbil full med reklam för myndigheten och informerar om möjligheten att göra gmu, grundläggande militär utbildning, för vidare karriär inom försvaret. Bara i år ska 4000 soldater och gruppbefäl utbildas i Sverige. 500 av dem för att gå vidare till hemvärnet, men för resten är det tänkt att den militära utbildningen på 100 dagar ska leda till jobb på hel eller deltid.

– I Östersund startar en gmu med 38 platser i höst, till den kan man fortfarande söka, berättar Tove Stillfjord.

Försvarsmakten samarbetar med arbetsförmedlingen och en av målgrupperna är arbetslösa ungdomar. Det finns gott om lediga jobb men arbetsförmedlingen kan inte tvinga någon att söka jobben. En arbetslös person blir inte av med a-kassa eller motsvarande ersättning om denne inte tar ett jobb inom försvarsmakten, även om det inte finns andra arbeten att söka.

– Försvarsmakten bygger på frivillighet, man kan inte tvinga någon att vara med, säger Thomas Wennstam som har märkt ett ökat intresse för framför allt hemvärnet i länet.

– Sedan februari har vi haft tre till fyra gånger så många sökande som normalt.

Vad beror det på tror du?

– Det har nog att göra med krisen i Ukraina och att det blivit mer diskussion kring försvaret den senaste tiden, säger han.

I morgon onsdag fortsätter kampanjen i Svenstavik.

Annons