Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonböter för liftbolag efter lavinolycka

/

Hamrafjällets Lift AB, som ingår i Grönklittsgruppen, fälls efter lavinolyckan i februari 2012 när en pistör dog av sina skador. Att hans liv kanske kunde ha räddats om säkerhetsrutiner följts och han grävts fram fortare, spelar roll i domen.

Annons

Straffet blir en företagsbot på 1,8 miljoner kronor som Grönklittsgruppen ska betala.

Brottet är ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och kroppsskada genom oaktsamhet.

Det var en måndag i början av februari 2012 som olyckan inträffade. Två skidpatrullörer, den ena erfaren och ansvarig för säkerheten på anläggningen och den andra nyanställd och färsk från sin fjäll- och äventyrskurs, åkte upp i en populär offpist-brant nära liftarna för att se om området skulle sprängas eller om det räckte att sätta iväg ett snöskred med hjälp av skidorna.

Liftarna hade varit stängda hela dagen på grund av kraftig blåst och personalen inklusive de två pistörerna hade ägnat sig åt en evakueringsövning i väntan på bättre väder.

När liften öppnade på eftermiddagen åkte de två upp för att inspektera snödrevet inför morgondagen när allmänheten väntades på nytt.

Relativt snart togs beslut om sprängning. Snön var för hårt packad för att det skulle gå att göra branten säker på egen hand.

Under rättegången beskrev den överlevande pistören hur lavinen gick bara sekunder efter att de båda hade bestämt sig för att svänga ut ur branten. Bägge drogs med. Själv skadade hon knäet när hon fastnade mot en björk och hon kunde grävas fram efter en kvart tack vare att hon lyckades larma själv på radion.

Domen mot arbetsgivaren går ut på att det var ett riskfyllt arbete, att arbetsmiljölagen kräver att det ska finnas skriftliga rutiner vid riskfyllt arbete. De ska dokumenteras så att man kan följa processen, det är bland annat det som kallas systematiskt arbetsmiljöarbete.

På Hamrafjället saknades detta. Dokumentationen av riskerna och hur lavinkontroll ska utföras gjordes efter olyckan.

De bägge pistörerna hade inte med sig transceiviers, lavinsändare för snabbare lokalisering av offer. Under rättegången vittnade den skidpatrullör som fick larmet av den skadade pistören. Han berättade att det saknades skriftliga rutiner om lavinsök, men han gjorde som de hade gjort på en övning 2003. Det var sista gången han själv hade använt en transceiver.

Problemet den här gången var att två av de tre personer som skulle leda räddningsarbetet var lavinoffren. Det var ju meningen att de skulle leta efter försvunna gäster. Inte efter varandra, vittnade han och berättade också att företaget varit ett stort stöd efter olyckan.

Men nu fälls alltså företaget. Någon ansvarig person vid liftbolaget har inte kunnat pekas ut, men bolaget menade att den omkomne var medvållande till olyckan, men det anser inte tingsrätten.

– Domstolen har gjort samma bedömning som jag av händelsen och vems ansvar det var så det finns inte så mycket mer att säga, säger miljöåklagare Christer B Jarlås i en kommentar.

Under tingsrättsförhandlingen lovade bolaget att betala skadestånd till den omkomnes familj, oavsett hur domen föll. Därför avskriver tingsrätten de yrkanden på skadestånd som fanns i åtalet.

– Det här hänt mycket i bolaget sedan olyckan, de har skärpt till sig på alla sätt och vis, säger Christer B Jarlås.

Grönklittsgruppens VD Mark Baljeu är på affärsresa och har inte tagit del av domen men den ska behandlas av bolagets styrelse på måndag. Därefter är han beredd att kommentera domen, skriver han i ett mejl till tidningen.

Annons