Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat ny ordförande i Miljö- och byggnämnden

/
  • Thomas Wiklund (M), ny ordförande för Miljö och byggnämnden i Härjedalen

En skogvaktare med rötterna i Dalarna, numera pensionär, och Moderat, tar över ordförandeklubban efter L-G Nordlander (S) som överraskande avgick för en tid sedan.
– Roligt och hedrande att jag fått förtroendet, säger Thomas Wiklund i Sveg, som valdes till posten med röstsiffrorna 23-15 i kommunfullmäktige.

Annons

Thomas Wiklund kom till Sveg 1978 och har blivit kvar i Härjedalen sedan dess. Innan pensionen jobbade han som skogvaktare på Stora Enso. När han slutade jobba gick han med i Moderaterna. 2014 blev han ordförande för partiet i Härjedalen och nu, efter att ha suttit som ersättare i nämnden, tar han över ordförandeposten för Miljö- och bygg.

– Det var jag och Stig Holm som kom med förslaget. Vi tror att det kan vara bra med någon som kommer lite utifrån, som kan se med lite andra ögon och som samtidigt har erfarenheter från det jobb han haft, säger Victor Ericsson, Moderat oppositionsråd i kommunen. Stig Holm är gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige.

– För mig är det hedrande att ha fått det här uppdraget från fullmäktige, att leda miljö och bygg. Tillsammans naturligtvis med de övriga i nämnden och i ett samarbete med tjänstemännen, säger Thomas Wiklund.

Han har inte någon lång politisk erfarenhet men berättar att han alltid röstat på Moderaterna och alltid haft ett politiskt intresse. Och i sitt arbete som skogvaktare hade han ofta att göra med fastighetsfrågor av olika slag.

– Jag tror mycket på vikten av att vara kostnadseffektiv, det är en bra ledstjärna. Det här är en verksamhet som är avgiftsfinansierad och en effektiv handläggning ger lägre kostnader, det blir mer rationellt och går snabbare, säger han.

TH har rapporterat en del om arbetsmiljön på Miljö- och byggförvaltningen och bland annat refererat till en undersökning som visar att det finns arbetsmiljöbrister. Även facken har haft synpunkter på arbetsmiljön. Vad kan du göra där?

– Jag har inte satt mig in i det men jag vet att det görs en plan där man ser över bristerna och vad man ska göra för att komma tillrätta med dem. Min bild är att det arbetet har börjat. Det vore fel av mig, som varit så kort tid, att gå in och tala om hur man ska göra. Jag behöver ha mer tid för att sätta mig in i situationen.

Läs mer: S och V bryter med Vox Humana - minoritetstyre blir ännu mindre

Läs mer: Känner inte längre samma engagemang - avgår som ordförande i Miljö och bygg

Läs mer: Arbetsmiljön på Miljö- och byggförvaltningen får kritik

Annons