Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat politiker i Härjedalen delar inlägg från högerextremistisk sajt på Facebook

Moderata härjedalspolitikern Billy Anklew har delat artiklar från bland annat Fria Tider på sin privata Facebook-sida, vilket Sveriges Radio Jämtland var först med att rapportera. Fria Tider har kopplats ihop med högerextremism. Moderaternas regionråd Christer Siwertsson tar avstånd från publiceringarna.

Annons

Billy Anklew har även delat artiklar från Facebook-gruppen "Stå upp för Sverige" som kritiserats för att innehålla högerextremism och rasism. Gruppen skapades som en hyllning till örebropolisen Peter Springare efter att han gjort uttalanden om brottslighet och invandring. Den bytte namn efter att Peter Springare själv tagit avstånd från gruppen och uppmanat folk att lämna.

På sin Facebook-sida har Billy Anklew också delat en bild av Centerpartiets partiledare Annie Lööf med texten "Trettio miljoner muslimer – månggifte, fri invandring, slopad skolplikt... fler våldtäkter, misshandlade pensionärer, personrån och självmordsbombare".

Moderaternas regionråd och förste vice ordförande i styrelsen för Region Jämtland Härjedalen, Christer Siwertsson, tar avstånd från publiceringarna och säger att han har pratat med Billy Anklew om det. De är överens om att de har olika åsikter.

– Jag delar inte de här åsikterna om de är främlingsfientliga, säger Christer Siwtertsson.

– Tyvärr är det så att de här åsikterna finns. Det är inte bara bland moderater.

Billy Anklew är i dag politisk vilde i Härjedalens kommun efter att han och partikamraterna gått skilda vägar i fullmäktige. Han är också styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar.

Vidare är Billy Anklew ersättare i regionfullmäktige. Enligt Christer Siwertsson sköter han sina åtaganden där utan anmärkning.

Vi har sökt Billy Anklew för en kommentar, som inte vill medverka. Till Sveriges Radio Jämtland säger han dock att han inte har en främlingsfientlig agenda.

– Jag har drivit firma i många år. Sista sex åren har jag haft sex invandrare. Förra året hjälpte jag två familjer att få hit sina fruar och barn. Så det tycker jag inte, säger han till radion.

– Jag tycker att det är bra om man ser andra vinklar. Det kan vara nyttigt att se hur andra skriver och tycker. Man behöver inte läsa om man inte vill.

-----

Läs mer:

Företag från Östersund bygger ishall i Irak [+]

Petter Bergner: När Eddie Meduza kom till moskén

Antalet fjällräddningar ökar i Jämtland

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Annons