Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötte björn med ungar i Sveg

/
  • Arkivbild. De här björnarna är fotograferade i Råndalen

En björnhona med två ungar lufsar runt strax utanför Sveg. Per Salomonsson träffade på dem när han var ute med sin hund under lördagskvällen.

Annons

– Jag sprang mot björnhonan och skrek då hunden var alldeles i närheten. Dessbättre stack björnen till skogs, berättar han.

Det var vid åttatiden på kvällen han tog med sig den fem månader gamla jämthunden Allan på en promenad vid Brukshundsklubbens område strax utanför Sveg. Jämthundvalpen fick springa av sig på det hygge som finns men upptäckte snart björnarna. En hona med två ungar. Ungarna klättrade upp i ett träd medan honan stod kvar på marken. Jämthunden Allan blev nyfiken och sprang fram. Där lade sig Allan bredvid björnhonan.

– Ungefär som hundar gör när de känner sig underlägsna. Björnen stod och tittade på Allan och jag befarade naturligtvis att den skulle attackera, säger Per Salomonsson.

Han befann sig då på ett avstånd av cirka 70 meter från hund och björn. Per befarade det värsta och började snabbt gå mot djuren för att försöka rädda hundvalpen.

– Samtidigt som jag närmade mig så skrek jag åt björnen. Honan tittade upp och lufsade in i skogen. Allan följde dessbättre inte med.

Per Salomonsson tog hand om sin hund och kunde konstatera att Allan klarat sig undan utan att har fått några skador.

Vad tänkte du när du såg björnen vid Allan?

– Klart man tänker det värsta, men första tanken var att rädda hunden och det var väl bra att björnen drog till skogs, säger Per Salomonsson.

– Men jag trodde aldrig att man skulle stöta på en björn med två ungar alldeles utanför samhället i Sveg.

Annons