Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motvind i Rabbalshedes bokslut

/
  • Låga priser på el gör att det blåser kallt för Rabbalshede Kraft, även om deras vindkraftparker producerar mycket el.

Än så länge blåser det kallt för Rabbalshede Kraft, med låga priser på el och kraftigt underskott.

Annons

Rabbalshede kraft som har fått tillstånd att bygga 57 nya vindkraftverk i Lillhärdal visar på ett kraftigt underskott för 2015, 169 miljoner efter skatt enligt företagets bokslut. Bolaget har gjort nedskrivningar av vindparker och projekt som har påverkat resultatet negativt. I december genomfördes en nyemission, där bolaget tog in 312 miljoner kronor.

– Syftet med nyemissionen är att minska de finansiella lånen, säger Britta Ersman, finans och IR-chef på Rabbalshede Kraft. Hon säger också att större delen av bolagets förlust beror på nedskrivningen.

Bankerna har skrivit om låneavtalen för bolagets vindparker från långsiktiga till kortsiktiga lån. De innehåller villkor som är kopplade till ett nyckeltal, där till exempel kassaflödet skall överstiga en viss nivå. I det dagliga arbetet påverkar det inte bolaget, och Rabbalshede betalar räntor och amorteringar helt utan problem uppger Britta Ersman till TH. Men riskgränserna för framtida betalningar har bankerna bedömt vara nära eller under gränsen för de krav som ställs på bolaget.

– Vi har starka ägare i ryggen, men låga elpriser slår på intäkterna trots att våra vindkraftsparker har producerat bra konstaterar Britta Ersman.

Påverkar förlusterna Rabbalshede Krafts satsningar i Lillhärdal?

– Nej, inte i dagsläget. Vi har bra förhandlingar och dialog med bankerna.

Föreningen för småskalig vindkraft i Lillhärdal har överklagat miljöprövningsdelegationens beslut om tillstånd för 57 nya vindkraftverk i Åndbergsområdet. Det har även Rabbalshede Kraft gjort.

Vad tror ni om processen? När kan det bli byggstart?

– Det är en lång process och vi kan omöjligt uttala oss. Det kan ta tid. Vi är optimistiska och får vänta och se, säger Britta Ersman.

Har ni råd att betala?

– Ja, det är budgeterat för att driva projektet vidare.

Annons