Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturskyddsföreningen jublar över Örndalsbeslut

/

Beskedet att Örndalen inte får någon dispens från artskyddsförordningen väckte stor bestörtning hos projektägare, kommun och investerare. Men hos Naturskyddsföreningen togs det emot med glädje.
– För en gångs skull segrade naturskyddet, säger Bengt Wärensjö i Funäsdalen.

Annons

Örndalen, den planerade skid- och turistanläggningen i Skorvdalen i Härjedalen, får ingen dispens från artskyddsföreningen och kan inte byggas som tänkt. Bolaget bakom projektet har inte lyckats övertyga Mark- och miljööverdomstolen, att allmänintresset smäller högre än skyddet av de kungsörnar som häckar i området.

Det trots att Örndalen skulle ha gett 300 årsarbeten enligt projektbeskrivningen. Men Bengt Wärensjö, ordförande i Naturskyddsföreningen i västra Härjedalen, ställer sig tveksam till de siffrorna.

– Varifrån ska de jobben tas? Många här, från turistnäringen i västra Härjedalen, har sagt att vi håller på er. Det finns ju risk att andra turistföretagare drabbas om det kommer ännu en aktör. Det finns inte hur många turister som helst, säger han.

Men det har varit en orolig tid för de som vill bevara Skorvdalen i sitt nuvarande skick.

– Vi har varit väldigt oroliga. Många gånger när ett sådant här ärende går vidare till Miljööverdomstolen, den sista instansen, så brukar naturintressena förlora. Det är jättesvårt.

Projekt Örndalen har presenterat uppgifter om flera kungsörnsrevir i och runt Skorvdalen, så många som sju stycken inom en radie av två mil. Men även det är uppgifter som Bengt Wärensjö ställer sig tveksam till. Han har själv inventerat örn i området, inom ramen för projekt Kungsörn.

– Vi vet inte varifrån de uppgifterna kommer. Vi har en helt annan kunskap om örnarna i området och en helt annan uppfattning. Vi räknar med två besatta revir inom området. Det betyder en eller två ungar. Man kan inte säga att ett revir är besatt bara för att man ser en fågel, säger han.

Vad händer nu tror du?

– Vi har fört fram möjligheterna till ekoturism i Skorvdalen. Det är en växande marknad som turistnäringen skulle kunna utnyttja på ett helt annat sätt. Jag brukar säga, vad vore Tänndalen utan Hamra naturreservat? Det är så många som tittar på blommorna där på sommaren. Tänk om man byggt sönder det också, då hade man tappat mycket här uppe, säger Bengt Wärensjö.

Annons