Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nedskräpning av rastplats polisanmäls

/

Trasiga soppåsar, överfulla sopkärl och stora mängder skräp som spridit sig med hjälp av korpar och vind gjorde att rastplatsen vid Halvfari i Hede liknade en dåligt skött soptipp.

Annons

– Det här kommer vi att anmäla till polisen, säger Patrik Byström, miljöinspektör på Härjedalens kommun.

Det var efter helgen det uppdagades att stora mängder sopor spred sig vind för våg vid rastplatsen strax utanför Hede. Orsaken var att någon eller några dumpat sina hushållssopor vid sopbehållarna vilket gjorde att de blev minst sagt överfulla.

Samhall i Hede som sköter städning och underhåll av rastplatsen var på tisdagen på plats och påbörjade uppstädning.

– Det såg riktigt bedrövligt ut. Vi har tagit det värsta men fortfarande återstår mycket skräp som spridit sig runt i området, säger Gösta Öhrman, ansvarig vid Samhall Hede.

Personalen hittade bland annat adressetiketter och andra prylar som visade vart stordelen av skräpet kom ifrån. Det handlade inte om någon förbipasserandes färdsopor.

– Nej, det är bybor som står för det här ofoget. Av någon anledning tycker någon att det är bättre att hiva skräpet här än i sin egen soptunna.

Samhall har meddelat kommunen om tilltaget och därifrån kommer det en polisanmälan gällande nedskräpning.

– Vi kan konstatera att vi vet var soporna kommer ifrån. De här behållarna är inte till för hushållssopor, säger Patrik Byström.

Att det många gånger är bofasta som fyller sopkärlen vid rastplatser och sportstugeområden är känt vid kommunens renhållningskontor.

– Tyvärr är det så. Problemet finns också vid Storön i Sveg där det finns mer hushållssopor än färdsopor, säger Lina Eklund.

– Vissa personer tycker att de kan tjäna en slant då de slipper tömma sin egen soptunna och struntar de föreskrifter som finns.

Annons