Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns alla kommunalråd på Medborgarhuset

/
  • Olaf Andersson var den första i raden av socialdemokratiska kommunalråd i Härjedalens kommun.
  • Gunilla Zetterström Bäcke, Arne Ring, Olaf Andersson och Lennart Olsson. Saknas på bilden gör Gottfrid Jonsson som inte kunde komma på invigningen.
  • Det bjöds på tårta och kaffe på invigningen, kommunalrådet serverade kommunalrådet.

Alla Härjedalens kommunalråd, sedan storkommunen bildades 1974, finns nu förevigade i Medborgarhuset i Sveg, på en fotovägg.
– Det känns bra att få kontakt med sina gamla synder, skrattar Olaf Andersson (S), Härjedalens första kommunalråd som var med på invigningen i onsdags.

Annons

Idén dök upp i samband med kommunens 40-års firande förra året och kommer ursprungligen från Ulrika Persson, kanslisekreterare i kommunen.

– Vi funderade på vad Gunilla (nuvarande kommunalrådet) skulle ha för tavlor inne på sitt kontor och då tyckte jag att hon borde ha foton på alla gamla kommunalråd som håller koll på henne. Men vi satte dem på väggen utanför i stället, så att alla kan se, säger Ulrika Persson.

– Men det känns ganska självklart, det brukar finnas fotoväggar på sjukhus och på många andra ställen med tidigare chefer. De har sin plats, det är en del av historien, säger Mats Haldosén, som tillsammans med Henry Jonasson, informatör på kommunen, har grävt fram fotografier ur arkivet på de fem kommunalråd som kommunen haft sedan sammanslagningen 1974.

– Det här visar att vi haft kommunalråd från alla fem kommundelar, från alla de orter som tidigare var egna kommuner och som nu är Härjedalens kommun, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S).

Och äldst av de alla är Olaf Andersson från Storån i tidigare Hogdals kommun, som var Härjedalens första kommunalråd, från 1974 till 1988. 89-åringen bor nu i Uppsala men har en fastighet i Storån dit han åker på sommaren.

– Det är roligt att vara här igen och träffa alla som jag inte haft kontakt med på väldigt lång tid, säger han.

Annons