Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu finns det kor i Byvallen igen

/
  • Augusta och Berta tittar nyfiket ut från djurtransporten. Två av tio kvigor som anlände till Byheden i lördags. Var är grönbetet?
  • Andreas Eriksson får många goda råd från Erik Daabach, kobonde från Hede, som sålt djuren som nu betar på Byheden.
  • Grönt och härligt bete finns det gått om, och en liten damm som ska fixas till.

Från och med lördag syns betande kor på gården Byheden i Byvallen strax utanför Sveg. Det var snart tio år sedan sist. Nyblivna ägare är Andreas Eriksson som växt upp på gården och nu vill satsa på att föda upp köttdjur.

Annons

– Ett av de bästa minnena jag har från min barndom, det var när jag satt hemma i köket och korna stod och råmade och skrek utanför. Där satt man och käkade Looslimpa och kastade ut bitar till korna av brödet som farsan köpt, säger Andreas Eriksson i Byvallen.

22 år gammal har han bestämt sig för att ha köttdjur på släktgården Byheden där han växt upp. I lördags anlände tio kvigor, varav en snart ska ha kalv, som Andreas köpt av Erik Daabach på Per Hans gården i Hede.

– Det blir som en liten bonus. Å andra sidan är en av kvigorna född sent och inte så stor än, säger Hans Dabaach, som själv för tillfället har knappt hundra djur.

– Jag har väl tänkt att avla fram en besättning på en trettio djur till att börja med, säger Andreas Eriksson och berättar att hans pappa hade djur på gården till 2009.

– När ha la av hade han 75 kor, så nog finns det plats.

Erik Daabach säljer kravmärkt kött, något som Andreas också siktar på att göra. Han räknar med att skicka de första djuren på slakt om cirka två år. Och enligt Erik Daabach är efterfrågan på kravmärkt kött, som bland annat innebär att djuren inte får antibiotika och att deras foder odlas utan konstgödsel, mycket större än tillgången.

– Det här är suveränt, att någon så ung som Andreas vill satsa på detta. Det har jag efterlyst länge. Och det är viktigt för att hålla landskapet öppet. Du ser ju själv hur igenväxt det är i många byar i Härjedalen.

Herefordkorna kommer att gå på lösdrift på Byheden. Och kanske blir det kosamling igen utanför köksfönstret, där Andreas brukade mata djuren med Looslimpa när han var liten.

– Jag har ju växt upp med djur och trivdes med det här när jag var liten. Jag vill ha en levande landsbygd och jag tror på närproducerad mat. Nu har ju jag möjligheten med gård och mark så jag tyckte att det var lika bra att passa på, säger den nyblivna köttbonden.

Annons