Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bevis kan fälla föraren i hovrätten

/
  • 23-åringen förnekade samtliga yrkanden i hovrätten. Hans advokat Joakim A Nyman uppger att mannens version av olyckan överensstämmer med flera vittnens.
  • Hovrätten i Sundsvall

Den tragiska mc-olyckan tog elvaåriga Emma Karlssons liv.
Föraren friades från misstankarna om att ha vållat hennes död – nu tas fallet upp i hovrätten. En skiss från olycksplatsen är central i åklagarens nya bevisning.

Annons

Under onsdagen inleddes rättegången om dödsolyckan i Lillhärdal som inträffade i augusti 2012, när Emma Karlsson blev påkörd av en 23-årig man på crossmotorcykel.

Han dömdes för olovlig körning i tingsrätten. Domen överklagades och i hovrätten yrkar nu åklagaren att mannen ska dömas för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

– En väldigt central del i underlaget är den nya konsultutredningen, med en skiss från olycksplatsen som gjordes av polis. Den kommer att avhandlas under torsdagen och då kommer konsulten berätta mer, säger åklagare Mikael Bäckström.

Han presenterade nya videoinspelningar som visar en person köra och bromsa en crossmotorcykel i olika hastigheter, samt ljudupptagningar från samma fordon.

– Bakgrunden till inspelningarna är hur tingsrätten har värderat vittnenas uppgifter om vad de har sett och hört motorcykeln göra. Vi påstår att det inte finns någon förväxlingsrisk, det är väsentligt att man hör när man växlar ner eller upp, säger Mikael Bäckström.

Han uppger också att 23-åringens förklaring till olyckan har varierat kraftigt.

– Vi menar på det faktum att han har lämnat olika versioner direkt efter och i samband med olyckan och vi ser att det han säger i tingsrätten är en efterhandskonstruktion, säger Mikael Bäckström.

Den misstänkte var på plats under förhandlingen och bestred samtliga yrkanden genom sin advokat Joakim A Nyman.

– Jag anser att det är fyra personer som har sett olyckan, de tre flickorna som var med och 23-åringen. Som vi kommer märka är deras versioner väldigt samstämmiga, sade Joakim A Nyman.

Emmas familj yrkar genom målsägandebiträde Malin Dromberg att mannen ska dömas för dråp.

– Emmas skador är avgörande när man ska bedöma hur olyckan har gått till, sade hon i rätten.

Hon påpekade också att inga bromsspår fanns på platsen och att inga vittnen har sett kollisionen – men påstår sig ha hört motorcykeln.

– Lillhärdal är en liten ort, det är viktigt att komma ihåg det. Det här är en händelse som skakat om hela byn, alla känner till och pratar om den, sade Malin Dromberg.

Rättegången beräknas pågå under tre dagar och nya förhör kommer att hållas med flera personer under torsdagen.

Läs också:

21-åringen: "De tycker illa om mig i den byn"

Dödsolyckan i tingsrätten

"Jag önskar han sa sanningen"

Nya fakta kan påverka domen

Annons