Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyordning vållade oreda

/
  • Fegt och nonchalant. Vill eller kan inte våra politiker svara på frågor tyder detta på att de är okunniga och att de inte bryr sig om vad folk tycker, sa Nils-Olof Friberg från Vemdalen.

Kommunfullmäktigemötet i Härjedalen började som vanligt med allmänhetens frågestund. Den här gången där frågeställaren snabbt avbröts av ordförande Gunilla Hedin.
– Fegt och nonchalant. Kan inte våra politiker svara på frågor tyder detta på att de är okunniga och att de inte bryr sig om vad folk tycker, sa Nils-Olof Friberg från Vemdalen.

Annons

Allmänhetens frågestund brukar vara en punkt på dagordningen som klaras av snabbt. Det är sällan någon fråga ställs. Ändå beslutade fullmäktige vid sitt förra sammanträde att nyordning skulle gälla. Frågorna ska lämnas in skriftligt i god tid innan frågeställaren får komma till tals. En regel som inte nått fram till alla. Och framför allt inte till Nils-Olof Friberg som i måndags åkt från Vemdalen för att få svar från politikerna.

Men när han ställde sig upp och skulle ställa frågan blev det tvärnit. Gunilla Hedin (S) var stenhård.

– Vi kan inte göra några undantag, vi måste följa reglerna. Du får lämna in frågorna skriftligt och återkomma, sa Hedin.

Friberg kontrade med att politikerna väl kände till de frågor han vill ställa, och han tidigare försökt få svar. Dessutom att han inte fått någon information att rutinerna har ändrats.

– Nej, du får komma igen, sa Hedin.

Det var en minst sagt uppretad Friberg som satte sig tillrätta. För honom tredje mötet utan de svar han sökte.

– Första gången jag väckte frågan blev jag lovad att frågan skulle besvaras vid nästa möte. Det skulle bli i Funäsdalen och jag åkte dit. I en lokal som saknade högtalarutrustning lämnade Gunilla Hedin ett svar som jag inte var nöjd med och framför allt var det svårt att höra vad hon sa. Jag hade hoppats att jag nu i tredje försöket skulle kunna få ett vettigt svar, men icke, säger Nils-Olof Friberg.

– Varför ska man ha allmänhetens frågestund när de beter sig på det här sättet?

De frågor han villa ha svar på var kommunens inblandning i projektet om skoterreglering i Vemdalsområdet och hur politikerna funderar när gäller Fjällglimten i byn. Frågor som han inte fick ställa.

Gunilla Hedin försvarade sitt agerande efteråt.

– Vi har antagit nya regler, då ska vi hålla oss efter det.

Hur ska kommunmedborgarna veta att rutinerna har ändrats?

– Det har vi annonserat om.

Läs även: Budgeten spikad, äldreboenden omorganiserar trots stark kritik

Annons