Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt kraftvärmeverk i Sveg – investering på 350 miljoner kronor

Härjeåns energi AB bygger ett nytt kraftvärmeverk vid torkanläggningen i Sveg. Det nya kraftverket kommer göra att bolagets elkonsumtion vid anläggningen i Sveg istället blir till elproduktion.

Annons

– Det här gör att vi använder torven till att producera energi och inte bara torka den. Det är en helt ny typ av anläggning mot tidigare, berättar Anders Wiklund, VD på Härjeåns energi.

Anders Wiklund, VD för Härjeåns energi

Totalt investerar Härjeåns runt 350 miljoner kronor på det nya kraftverket och i slutänden kan de ge upp mot 10 nya anställningar på anläggningen i Sveg. Bygget, som kommer genomföras av en extern firma och påbörjas under sommaren, kommer dock leda till att många fler än så är aktiva på anläggningen menar Anders Wiklund.

– Vi räknar med upp mot 100 personer på plats. Just nu sker upphandling om vilka som ska genomföra bygget men även om det blir någon firma utifrån kan det ge extra arbete till de som verkar lokalt för att klara av vissa delar i arbetet.

Även om Svegsanläggningen vissa år haft en del produktionsproblem och nu senast fick ett nej till att bryta torv utanför Lillhärdal tror inte Anders Wiklund att man ska ha några problem att få fram tillräckligt med torv för den nya anläggningen.

Läs mer: Sångsvan och andra fåglar stoppar ny torvtäkt utanför Lillhärdal

Läs mer: ”HMAB kommer att gå många miljoner back”

– Nej, vi ska ha torv så vi klarar oss bedömer vi. Vi letar alltid efter nya områden för att öka vår kapacitet så att vi får ett nej på vissa håll påverkar inte det men avslaget på området utanför Lillhärdal är förstås negativtför oss. Vi önskar en mix av nya och äldre myrar för att säkerställa en mindre väderkänslig produktion.

Illustration av den nya anläggningen som ska bli 54m lång, 36m bred och 28m hög

Den nya anläggningen beräknas vara i drift till hösten 2017 och kommer kunna producera upp till 60GW/h per år. Denna elproduktion väntas ge nya intäkter samtidigt som det stärker bolagets konkurrenskraft som pelletsproducent.

Annons