Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna ditt hem för en utländsk student

Utbytesstudenter söker värdfamiljer i Härjedalen genom organisationen YFU, något som kan ge fler elever till Härjedalens gymnasium.

Annons

16 utbytesstudenter behöver värdfamiljer inom en eller två månader och Josefine Nilsman på organisationen Youth for understanding hoppas att familjer är beredda att ställa upp i Härjedalen, dels för att de inte har haft studenter i Härjedalen på väldigt länge, dels för att det faktiskt genererar fler elever till gymnasieskolan i Sveg.

– Vi har inte haft några utbytesstudenter i Härjedalstrakten på väldigt länge. Så det vore kul om det fanns de som skulle vilja bli värdfamilj i Härjedalen, säger Josefine Nilsman.

YFU vill hitta värdfamiljer i hela Sverige, och även i Härjedalen så att de kan få en stor spridning.

– Vi märker att det är många som vill till just norra Sverige. De vill uppleva midnattssol, kanske åka skidor för första gången och få ta del av hela vinterlandskapet, säger Josefine Nilsman.

I år kommer det studenter från 25 länder, bland annat USA, Frankrike, Thailand Kina. Som värdfamilj har familjen en utbytesstudent under ett läsår eller en termin, men även en kortare tid är möjligt. Tidigare år har det varit svårt att locka värdfamiljer runt om i landet.

– Det är nog för att de inte vågar ställa upp riktigt. Om man vill kan man ha en kortare period. Men det är många som håller kontakten och hälsar på varandra efter den här tiden. Det finns en familj som ställer upp för fjortonde gången i år, säger Josefine Nilsman.

– Det låter jätteintressant och något som jag tror alltid är nyttigt. Det är kul för dem att se hur vi lever och för oss att förstå hur de lever, och att vi då kan visa upp hur det är här, säger Helena Larsson,

– Vi tar kontakt med skolan innan om det skulle vara så att det finns värdfamiljer som vill ställa upp. På så sätt kan vi bidra med fler elever till Härjedalens gymnasium, säger hon.

Annons