Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Paljakkaröding flög in i Råndalens tjärnar

/
  • Alf Halvarsson visar upp en av rödingarna som flögs ut i Råndalen
  • Fem vändor blev det för piloten Mikkel Forsberg för att flyga utv 400 kilo röding
  • Över 400 kilo rejäla rödingar sattes ut. Färggranna fina fiskar som färdats från Dalarna med lastbil, för att sedan flyga helikopter och landa i Råndalens tjärnar.
  • Över 400 kilo rejäla rödingar sattes ut. Färggranna fina fiskar som färdats från Dalarna med lastbil, för att sedan flyga helikopter och landa i Råndalens tjärnar.
  • Det var bra många år sedan vi satte ut någon fisk i tjärnarna uppe på Leveråsen och vid Hammarsjön, det var dags, säger Pecka Persson

Över 400 kilo färggranna rödingar ska sätta fart på fisket i två av Råndalens tjärnar. Fiskarna flögs ut med helikopter under tisdagen.

Annons

Det handlar om inplantering i Hammarsjötjärn och Leveråstjärn som båda ingår i Råndalens FVO.

– Det var bra många år sedan vi satte ut någon fisk i de tjärnarna, det var dags, säger Pecka Persson.

Över 400 kilo rejäla rödingar sattes ut. Färggranna fina fiskar som färdats från Dalarna med lastbil, för att sedan flyga helikopter.

Det är Orsa besparingsskog, som under flera år i sin fiskodling i Noppikoski fött upp Paljakkaröding, som levererat fisken. Först fick de acklimatisera sig några dagar vid fiskeodlingen i Hedeviken innan färden gick vidare.

– Verkar vara riktigt fin fisk, och bra storlek, sa Alf Halvarsson, en av byborna som håvade fisk mellan lastbil och helikopter.

Grunden för odlingen i Noppikoski är röding som hämtats ur sjön Paljakka på finnmarken. Här finns en tämligen genetiskt opåverkad rödingstam, vars ursprung dock är dunkel. Att den utvecklats helt annorlunda än andra rödingstammar kan bero på näringstillgången i sjön, det rena, klara och kalla vattnet och att den fått leva ostörd av andra rovfiskar, framförallt gädda.

– Det är enväldigt fin fjällröding, säger Sune Halvarsson, fiskeexperten i Hedeviken.

Paljakkarödingen skiljer sig rejält från andra rödingstammar inte bara genom sin ökade förmåga att tåla höga temperaturer, utan också med sin kraftiga färgteckning.

Bukfenorna är breda, svarta med kraftig vit kantmarkering. Buken är eldigt röd eller orange och den prickiga färgteckningen på sidorna är kraftigt markerad, något som förstärks på den lekmogna avelsfisken.

Annons