Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerar för upp till 20 nya lägenheter

/
  • SABO:s bostadskoncept, med ettor och tvåor, är ett alternativ för nybyggnation i Sveg.
  • Stig Holm bläddrar i informationen om SABO:s bostadsalternativ.

Kommunala bostadsbolaget Härjegårdar har planer på att bygga upp till 20 nya lägenheter i centrala Sveg.
– Förhoppningsvis blir det byggstart till hösten, säger nytillträdde vd Stig Holm.

Annons

i dag är det ungefär hundra personer som köar för lägenhet i Sveg hos Härjegårdar. Och den politiska viljan att bygga nytt i Sveg är stark, enligt Stig Holm.

– Jag det tycker jag är väldigt tydligt. Kommunen i sin tur får ju påtryckningar från näringslivet, vi har de nya svenskarna som ska ha bostad och vad jag förstått är det också ett bra tryck på gymnasiet med elever som behöver någonstans att bo, säger han.

Problemen vid nybyggnationer är att få till en rimlig hyra. Härjegårdar har tittat på ett koncept från SABO, branschorganisationen för allmännyttiga bostadsbolag, med nyckelfärdliga hyreshus till ett fast pris, ungefär 25 procent lägre än marknadspriset. SABO har redan gjort alla nödvändiga upphandlingar och sedan projektet drog i gång 2010 har 3000 lägenheter byggts eller är på gång att byggas i ett 60-tal kommuner runt om i Sverige.

För Härjegårdar handlar det om att bygga 15-20 lägenheter, till ett pris av ungefär 25 miljoner kronor. Bolaget vill bygga ettor och tvåor och hyran för en tvåa skulle landa någonstans mellan 4000 och 5000 kronor, enligt Stig Holm.

– Det är ett koncept vi tittar på. Jag räknar med att vi ska kunna ta ett styrelsebeslut nu i maj och att sedan starta bygget i höst, säger han.

Härjegårdars inriktning har tidigare varit att försöka förmå privata fastighetsbolag att bygga nytt. Hittills utan resultat.

– Det handlar ju om en risk såklart och det är ingen enkel matematik, att bygga och få till en rimlig boendekostnad. Men för min egen del är jag inte orolig, jag tror att vi kan få det här uthyrt. Det är bara att vi bestämmer oss för vad vi vill.

Det finns flera olika tomter där lägenheterna skulle kunna byggas. Tomten mittemot IP i Sveg, vid förskolan Norrskenet är ett alternativ, den privatägda tomten efter det nedbrunna huset i centrala Sveg ett annat.

– Det är klart att allra helst vill vi bygga så centralt som möjligt. Det är bra med en förtätning, det blir mer effektivt ur flera aspekter, som underhåll, snöröjning, drift och så vidare. Men vi får se, säger Stig Holm.

Bostadsbrist är det ju även i Funäsdalen, har ni några planer på nybyggnation även där?

– Inga planer för närvarande, men vi följer utvecklingen där och vilka behov som kan uppstå i framtiden.

Annons