Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen missade dödbud - anhörig fick reda på faderns död via sms från vän

/

Grannar och många i Sveg visste att mannen avled i sitt hem. Men barnen och hans syskon visste inget innan en bekant skickade ett meddelade på telefon och beklagade sorgen.
– Att ta emot ett dödsbud är naturligtvis tragiskt, men ändå borde vi som barn varit de första som fått det, säger sonen.

Annons

Det var hans far som en onsdag i oktober hittades i sitt hem. Läkare kontaktades vilken konstaterade att mannen hade avlidit och detta troligen dagen före, alltså under tisdagen.

Rutinerna när det gäller dödsfall i hemmet är att polisen kallas vilket de även gjordes den här gången. Det åligger även polisen att utföra det tunga uppdraget att meddela anhöriga om man inte kommer överens med sjukvården att ta den uppgiften. Men den här gången brast det när det gäller dödsbudet. Varken mannens barn eller hans syskon informerades.

– På torsdagen fick min syster ett SMS från en vän som beklagade sorgen. Naturligtvis en chock för henne och även för mig, säger sonen.

Han ringde då till hälsocentralen i Sveg och fick det bekräftat att hans far hade avlidit. Två dygn efter det han dog.

– Jag vill inte klandra någon, men här har rutinerna brustit totalt. Vi närmast anhöriga borde ha informerats först. Nu verkade hela Sveg veta om att vår far och bror hade avlidit, men inte vi.

Det var polisen från Sveg som var på plats och konstaterade dödsfallet. Läkaren meddelade då att sjukvården kunde ta över och även uppgiften att meddela anhöriga.

– Ärendet togs då över av sjukvården, vilket inte är ovanligt, men eftersom barnen var bosatta på annan ort valde vi att polisen skulle hjälpa till med den uppgiften, säger Ingrid Larsson vid polisen i Sveg.

Vakthavande polis i Jämtlands län kontaktade då polisdistriktet där dottern är bosatt. Poliserna där skulle ge dödsbudet under onsdagen. Så blev det inte.

– Det är olyckligt att det inte fungerade hela vägen. Jag vet inte orsaken till att man där missade att underrätta anhöriga men någonstans gick det tyvärr fel den här gången, säger Ingrid Larsson.

Annons