Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för Gubbkalendern i Tännäs

I lördags var det kalendersläpp för Gubbkalendern 2017. Många hade letat sig till Tännäsgården i Tännäs, och det var fullsatt. Dresscode: Påklätt. Se men inte röra!

Annons

Kalendersläpp på Tännäsgården. Tre kalendergubbar i mitten flankeras av två projektledarinnor. Från vänster: Åsa Evertsdotter, Pärra Jönsson, Karl-Olof Sundeberg, Stefan Ericsson och Marit Manfredsdotter.

Några kalendergubbar var där, synades, och fick signera sina foton i kalendern. Marit Manfredsdotter och Åsa Evertsdotter har hållit på i ett år och fotograferat och följt årstiderna i sitt kalenderprojekt. Alla gubbarna i kalendern är deras favoriter.

Har ni lärt er något om män som ni inte visste tidigare?

– Jag fascineras över hur oblyga, äkta och ärliga de är. Det bor en trygghet och stolthet i män, och de vill vara med och sätta Härjedalen på kartan, säger Marit.

– Mannen är mångfacetterad och outgrundlig. Det finns mycket att lära, säger Åsa.

Några av de medverkande gubbarna var på Tännäsgården och TH frågade ut dem.

Vad tror du att din medverkan i kalendern kommer att få för konsekvenser för dig?

– Potatisförsäljningen kommer att sticka i höjden, främst då mandelpotatisen, säger Pärra Jönsson.

– Inte mycket, men jag ville lyfta fram att jag är mjölkbonde när jag ställde upp, säger Karl-Olof Sundeberg.

– Rosta varsamt. De kan vara ömma, svarar Pärra Jönsson på frågan om han har något bra recpet på kulpotatis. Här signerar han sin bild i gubbkalendern.

Vad tycker dina närmaste om att du viker ut dig i en gubbkalender?

– Min fru tycker sådär, eftersom jag inte är gubbe än. Det har varit ganska hemligt. Vi får se vad efterspelet blir. Min pappa Putte var med 2008. Och jag nu. Det kanske blir lite av en familjetradition. Jag har barn som kan få ta över, säger Pärra Jönsson.

Hur upplevde du fotograferingen?

– Det var lite pirrigt och spännande. Att stå med motorsåg och utan huggarbyxor var en ny upplevelse, säger B-G Högdal.

– Jag behövde inte visa mera än jag ville, och kon var med i budskapet, säger Karl-Olof Sundeberg.

Populär premiär. Det var fullt och påklätt på Tännäsgården när Gubbkalendern 2017 släpptes i lördags.

Skulle du rekommendera andra att ställa upp som modell?

– Ja gud ja, säger Ture Rensberg och skrattar.

Vad är utmärkande för män från Härjedalen?

– Härjedalingen är enkel, mera spontan. Han är den han är, inga märkvärdigheter och ingen storsinthet, säger Anders Dunder.

– Vi är naturliga, förställer oss inte. Män från Härjedalen är blygsamma. De behöver en kick i baken från omgivningen, säger Karl-Olof Sundeberg.

– Vi åkte genom kalenderbyn på vägen hit. Vi visste inte att det var kalendersläpp, men det här är ju en historisk händelse, säger de. Lena och Sten Hellström köper kalendern för att den är fin, rolig och full med härliga människor.

– Jag hade även en beställning. Hon är ute efter innehållet. Det är både namnsdagar och datum, säger Gunilla Svensson och skrattar. Själv köper hon gubbkalendern för att stötta en bra sak.

– Man är lite nyfiken på gubbarna, säger Aina Halvarsson (till vänster) till Britt-Marie Mattsson som köpt kalendern varje år den kommit ut.

Blir det en gubbkalender 2018?

– Vi hoppas att det går ihop så vi kan genomföra det, säger Åsa.

– Vi är i startgroparna för att göra det i Norge också, säger Marit som bor i Brekken.

Fanns det någon baktanke hos arrangörerna att servera gubbröra på kalendersläppet? Var de rädda att det skulle uppstå frustration över att inte få röra gubbarna?

Mamman till Gubbkalendern, Åsa Evertsdotter, har Rolf Lassgård som drömmodell. Tyvärr platsar han inte eftersom han inte är härjedaling.

– Han ska ha bett i blicken säger Marit Manfredsdotter och berättar att hennes drömmodell är en korpulent man över medelåldern med rynkor så att det syns att han levt.

– Det var spännande att vara med, säger en av de coolaste gubbarna i kalendern, Ture Rensberg, som åkte runt på snöskoter i bara mässingen.

Här sitter en kalendergubbe och beundrar bilden av en annan kalendergubbe.

– De är ärligt intresserade av oss i glesbygden. Karl-Olof Sundeberg tycker att samarbetet med Åsa och Marit har fungerat bra.

Här hade arrangörerna tänkt till. Gubbröra. Det fanns väl inte något mera naturligt tilltugg att servera på kalendersläppet i Tännäs.

Annons