Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pressen är så stor på unga tjejer i dag"

/
  • Lina Andersson, Sofie Nordling Hjerpe, Johanna Grundin och Malin Tenbring känner alla igen sig i rapporten. De tror att det är just stressen i skolan och utseendefixeringen som gör att så många mår dåligt.

I länet mår nästan var tredje kvinna psykiskt dåligt. Det visar en färsk rapport från folkhälsoinstitutet.
– Det är mycket krav på oss unga tjejer i dag, säger Johanna Grundin, gymnasieelev i Härjedalen.

Annons

Vart fjärde år deltar Region Jämtland Härjedalen och kommuner i Folkhälsomyndighetens undersökning, rapporten visar nu på oroande förändringar. Frida Hansson är författare till rapporten och hon berättar att överlag mår unga vuxna sämre men hos unga kvinnor mellan 16 och 29 år syns den största skillnaden.

– Pressen är så stor på unga tjejer i dag, de ska lyckas bra i skolan och ha bra betyg, och det är främst det jag tror det beror på. Just här i länet har det ökat, men det är något som vi också ser på riksnivå, säger Frida Hansson, folkhälsosamordnare i Region Jämtland Härjedalen.

Fyra tjejer som går på Handelsprogrammet i Sveg känner alla igen sig i situationen, och de berättar att de kan må dåligt över stressen i skolan.

– Du ska vara duktig i skolan, och det nya betygssystemet gör det svårt. Sedan ska du också ha rätt utseende, vikten ska vara bra och du ska ha rätt kläder. Det är ju som att man ska vara ett underbarn, säger Johanna Grundin som går tredje året på Handelsprogrammet på södra skolan.

– Det märks på unga tjejer att det är många som mår dåligt i dag. Jag har själv varit deprimerad och tagit medicin mot det, men jag har precis slutat nu, säger Malin Tenbring som också går Handelsprogrammet.

– Sedan är det inte många som är öppna med att de mår dåligt. Det märks mycket i medier, på Twitter till exempel. Där är det många tjejer som skriver där att de äter medicin och att de är väldigt stressade i skolan, så stressade att de nästan inte orkar gå, säger Johanna Grundin.

Rapporten visar också att 17 procent av Invånarna i Härjedalen säger att de mår dåligt.

– Vårt jobb är att använda vår kunskap och peka ut områden där förändringar måste ske. Vi tittar på hur behoven ser ut och lämnar sedan över det till politikerna, säger Frida Hansson.

Frida Hansson kommer delta i presentationen inför kommunfullmäktige på Härjedalens kommun den 13 april.

Annons