Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten larmad till brand i stuga nära Funäsdalen

/

Räddningstjänsten larmades under natten mot lördag om en brand i en stuga vid Östersjön utanför Tännäs i Härjedalen.

Annons

Stugan låg oländigt till och det tog nästan en timme innan räddningstjänsten kom fram. Då hade de tvingats lämna utryckningsfordonen 250 meter från brandplatsen.

– Vi inledde med att släcka med bara snö, säger Teresia Gustafsson, inre befäl vid Jämtlands räddningstjänstförbund.

Nu betonar hon vikten av att ha brandvarnare och släckutrustning även i fritidshuset.

Larmet inkom klockan 01:59.

– Vi får in samtal om att det brinner i en fjällstuga som ligger vid Östersjön bortanför Tännäs. Fyra personer befinner sig i stugan, men alla har tagit sig ut. Redan under samtalet sade de att det brann i takfoten, säger Teresia Gustafsson.

Räddningsstyrkor från Funäsdalen och Hede, ett befäl från Sveg samt ambulans larmades ut till platsen, men trots att det bara är några kilometer fågelvägen mellan den brinnande stugan och Funäsdalen tog det nästan en timme innan räddningstjänsten kom fram. Vägen går från Funäsdalen söderut ner till Tännäs och sedan norrut igen upp mot Östersjön. Men när räddningstjänsten nästan var framme väntade ytterligare hinder.

– Det är inte farbar väg sista biten, vi tar oss bara fram till en vändplan, sen är det 250 meter fram till stugan, säger Teresia Gustafsson.

Räddningsstyrkan från Hede kallades tillbaka, men Funäsdalen samt befälet från Sveg tog sig fram till stugan. Då var klockan 02:50 och byggnaden var helt övertänd.

– Det fanns skotrar på plats och några har fått gå. Vi har nu lagt slang hela vägen fram och nyttjat en brunn men vi inledde med att släcka med bara snö.

Dessutom har den bitande kylan orsakat ytterligare besvär.

– Det är 20-25 grader kallt så det är svårt med vattenförsörjning. Förutom vatten från den här brunnen så ska de försöka ta vatten från ett vattendrag, säger Teresia Gustafsson.

Ingen av de fyra personerna som befann sig i stugan ska ha skadats. De kunde stanna kvar på platsen och stugans ägare ska ha informerats om händelsen och vara på väg dit. Stugan är totalförstörd och räddningstjänsten arbetade under natten med att försöka rädda några omkringliggande byggnader, som uthus, vedbod och liknande. Inga andra boningshus ligger i närheten och styrkan räknar med att vara kvar på platsen under tidiga lördagsmorgonen.

Troligen har branden spridit sig från kaminen.

– Det har talats om att det brann i anslutning till ett rökrör till en kamin, men med tanke på stugans skick kommer vi nog aldrig att kunna utröna det, säger Teresia Gustafsson.

Hon betonar vikten av att utrusta även fritidshuset med brandvarnare.

– Det kan inte tryckas på tillräckligt mycket. Det kan ta en timme innan räddningstjänsten kommer och man kan i de fallen inte räkna med att vi kan rädda någon ut. Det är minst lika viktigt med brandvarnare och släckutrustning i fritidshuset som i det ordinarie boendet, säger hon.

Vid 07:30-tiden på lördagsmorgonen hade stugan brunnit ner och räddningstjänsten kunde lämna platsen.

Annons