Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rälsbuss körde på skoter - ingen person skadad

/

En rälsbuss körde på en skoter på inlandsbanan mellan Sveg och Älvros på söndagseftermiddagen. Ingen person kom till skada men tåget blev kraftigt försenat.

Annons

Skotern hade parkerats på banvallen av en ung man som skulle hjälpa sin kamrat komma loss. Enligt uppgift från polisen hade den andra mannen kört fast med sin skoter.

– Det var plogen på rälsbussen som träffade skotern. Den stod inte rätt över rälsen utan vid sidan av. Som tur var blev det inga personskador men det kunde ha slutat mycket värre, säger Roger Sundin på bolaget Inlandståg, den operatör som kör rälsbussarna på Inlandsbanan.

Enligt polisen blev skotern totalförstörd. Rälsbussen klarade sig utan materiella skador men trafiken blev ändå försenad cirka två timmar.

– Det drog ut på tiden av olika anledningar, säger Roger Sundin.

Varför inte sätta in ersättningsbussar?

– Det var inte aktuellt. Vi trodde att trafiken skulle komma i gång fortare. När det blir så många inblandade, Trafikverket, Inlandsbanan och så vidare så tar det lång tid innan alla har pratat med varandra. Men säkerheten är ju trots allt viktigast.

22 passagerare befann sig på tåget, samt tågpersonal. Hastigheten var förhållandevis låg eftersom tåget närmade sig en obevakad vägövergång och då alltid körs långsammare, enligt Roger Sundin.

– Det här visar hur viktigt det är att inte använda banvallen som skoterled. Det går tåg där dagligen, säger han.

Annons