Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reglerna kan stoppa lärlingar inom målaryrket

/
  • Målarlärningarna Dawit Wermelin, Markus Olofsson och Valter Frisk, alla från Hede, väntar på besked. Trots att de har haft arbete sedan de pluggat klart kan de inte jobba som lärlingar.
  • De har haft jobb efter det de gick den målarutbildningen på gymnasiet. Jobbet har de i Hede och det är där de vill vara kvar, men regelverket kan stoppa planerna för Dawit Wermelin, Markus Olofsson och Valter Frisk

De tre ungdomarna har haft jobb efter att de gått målarutbildning på gymnasiet. Jobbet har de i Hede och det är där de vill vara kvar, men regelverket kan stoppa planerna.
– Någonting måste vara fel, det behövs målare i Härjedalen och jobb finns det gott om, säger Markus Olofsson, en av 19-åringarna.

Annons

Både han och kompisarna Dawit Wermelin och Valter Frisk valde att gå byggprogrammet med inriktning på måleri på Palmcrantzskolan i Östersund efter att de pluggat klart grundskolan i Hede. De tre åren på gymnasieskolan varvades med praktik och när de i våras tog studenten fick de jobb direkt. Dessutom i Hede där alla tre bor.

– När jag började på Palmcrantzskolan sa läraren att det var 15 år sedan en Härjedaling utbildade sig till målare. Nu blev de tre stycken, berättar Markus.

Yrkesvalet passade de tre perfekt. Dessutom såg de chansen att få bli kvar i Hede och målare är en bristvara i Härjedalen. Trion anställdes av Roger Frisk, Hede Färg & Måleri, och allt verkade toppen. Jobb har de haft ända sedan examen och timpenningen på 127 kronor är de nöjda med. Det är vad en lärling ska ha enligt avtal. Lönen graderas upp ju fler lärlingstimmar de jobbar.

– Men det är där det krånglar, i dag vet vi inte ens om vi får tillgodoräkna våra timmar. Måleribranschens Yrkesnämnd (Myn) kan sätta stopp. Det är trist, deras regler är inte anpassade för småföretagare, säger Dawit Wermelin.

En lärling ska arbeta 5 800 timmar innan det är dags för gesällprov. När det är avklarat är man utbildad målare. De tre åren på gymnasieskolan gav inklusive praktiken runt 3 000 timmar. I dag fattas det såldes lika många för de tre.

– Vi hoppas verkligen att Myn ändrar sig. Det är i dag enligt Måleriförbundet nära 30 mil till närmaste lärlingsjobb och det måste vara tokigt att tvinga oss från Härjedalen när vi vill vara kvar och att det dessutom finns jobb, säger Markus Olofsson.

Deras arbetsgivare, Roger Frisk, har vid flera tillfällen försökt hitta en lösning. Hans hopp är nu att Myn beviljar dispens.

– Jag behöver fler målare. När det nu finns tre dukiga personer som vill arbeta och bo i området tycker jag att det är viktigare att ta hänsyn till lokala förutsättningar än att följa paragrafer då dessa inte riktigt går att omsätta i praktiken, säger Roger Frisk.

När TH träffar de tre unga målarlärlingarna har de fullt upp på den skola som de gick innan de drog iväg till Östersund. Sonfjällskolan i Hede behövdes fräschas upp varvid rasthall och trapphus skulle målas om. Ett jobb som görs under höstlovet.

– Det blir kanonfint och det känns faktiskt lite kul att komma tillbaka till skolan, säger Valter Frisk.

– Det var verkligen dags att måla om, vad jag minns såg jag aldrig någon målare här under de nio åren som jag gick här, säger Markus med ett leende.

Trion hoppas att problemet med deras lärlingstid ska kunna lösa sig. Frågan ligger nu hos Måleribranschens Yrkesnämnd.

– Just det här ärendet ska upp i vårt arbetsutskott vid deras nästa sammanträde. Det är inte ovanligt att vi ger dispenser, men hur det blir i just det här fallet vet jag inte, säger Inger Chelin, Myn.

Vore det inte självklart att låta de tre jobba som lärlingar. Häruppe är de flesta småföretagare och kan inte med gällande regelverk ta mot tre lärlingar.

– Vi ska komma ihåg att det handlar om utbildning och att de får rätt handledning. Men visst förstår vi problematiken och det är arbetsutskottet som nu får ta ett beslut.

Niklas Holmqvist är Målarförbundets representant i arbetsutskottet.

– Det är sällan vi hamnar i den här situationen med tre lärlingar som vill arbeta på ett litet företag. Men som jag ser det bör det gå att ordna om företaget har ambitionen att vilja utbilda och kan handleda lärlingarna efter den utbildningsplan som lärlingarna ska arbeta efter.

Annons