Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renar flyttar in i vargmarker

/
  • Det är fantastiskt, alla har ställt upp. Jag känner mig välkommen med mina renar och det visar sig att bara man pratar med markägare, ortsbefolkning, länsstyrelsen och framför allt berörda jägare kan det bli riktigt bra lösningar, säger Niklas Walkeapää.
  • Ett tiotal bybor ville vara med när de första med när de första renarna anlände med lastbil. Renarna verkade gilla de nya betesmarkerna.
  • Cirka 270 renar anlände under torsdagen till de nya vinterbetesmarkerna. Totalt ska Niklas Walkeapää flytta ner 600 renar i det område som tidigare varit reservbetesmark med ett vargrevir.
  • I torsdags kom de första renarna till skogarna utanför Lillhärdal
  • Rolf Karlsson, från byn Åsen utanför Lillhärdal, har inget emot att det kommer renar i skogarna.   – Här finns det finns gott om plats för alla

Det var många år sedan det fanns renar i skogarna sydost om Lillhärdal. Orsaken är att området tidigare klassats som reservbetesmark och att det dessutom funnits vargrevir där. Nu är reviret borta och marken har blivit ordinarie betesmark.

Annons

– Jag är otroligt glad att jag fått förmånen att använda den här marken. Här finns perfekta förhållanden och betet är riktigt bra, dessutom långt från vägar och byar, säger renägaren Niklas Walkeapää, Handölsdalen sameby.

I torsdags kom första lastbilen med renar som han flyttat från fjällen ner till södra Härjedalen. Runt 270 renar sprang ut på de nya betesmarkerna och de verkades trivas riktigt bra. Än så länge är Niklas den första renägaren som tar området i bruk och totalt blir det cirka 600 renar. Tidigare har han haft sina renar i området runt Linsell under vintern. Nedanför Lillhärdal finns det både bättre bete och större ytor menar Niklas.

– Det är fantastiskt, alla har ställt upp. Jag känner mig välkommen med mina renar och det visar sig att bara man pratar med markägare, ortsbefolkning, länsstyrelsen och berörda jägare kan det bli riktigt bra lösningar, säger Niklas Walkeapää.

Området har under många år varit omtvistat. I ett avtal som skrevs 1992 med skogsbolagen och samebyarna i Härjedalen om renbete så avsattes reservmark inom landskapets gränser söder om E45 samt söder om Lillhärdalsvägen bort till Hamre skans.

När det senare med myndigheternas goda vilja etablerades i vargrevir blev det i praktiken omöjligt för renägarna att ens använda marken som reservbete. Men för ett år sedan skrev markägaren Bergvik om avtalet och öppnade för ordinarie vinterbete. I februari 2015 beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på fyra vargar som fanns i Tandsjöreviret varvid de avlivades. Efter det har Niklas planerat sin flytt.

– Jag har pratat med alla inblandade och alla är positiva. Jag fick till och med komma ner med mina renar två veckor tidigare än vad jag skulle få göra. Det är egentligen 1 november som gäller för en flytt till vinterbetesmarker.

Avtalet som Bergvik träffat gäller för samebyarna Tåssåsen, Mittådalen och Handölsdalen. Genom detta får de tillgång till ytterligare 70 000 hektar vinterbetesmark i södra och östra Härjedalen. Niklas Walkeapää är först ut.

Nu är renarna på gränsen till Dalarna och Hälsingland, du kommer farligt nära vargarna?

– Så kan det vara, men nu finns inget vargrevir i det här området. Och problemet med varg kommer vi inte undan. Den kan dyka upp oavsett om renarna är här eller på något annat ställe i Härjedalen.

Läs även: Lars filmade varg vid Ulvsjön

Annons