Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorerna kritiserar kontroll av entreprenader

/

Inga kontroller, inga uppföljningar och oklarheter i fakturahanteringen. Det är vad som gäller för Härjedalens kommuns avtal med olika företag och det handlar om miljontals kronor varje år.

Annons

Kommunens rutiner för att kontrollera upphandlade entreprenader har brister. Det konstaterar revisorerna efter en granskning. Revisorerna upptäckte att avtalen ofta saknar beskrivning av hur de levererade varorna och tjänsterna ska följas upp. Det visade sig också att kommunen slarvar med diarieföringen.

– Det är många avtal som inte följs upp. Det är vår rekommendation att skapa rutiner för att följa upp alla avtal, säger Folke Bäck, en av revisorerna.

I städavtalet beskrivs att egenkontroller och oanmälda besök ska genomföras och att avtalet ska följas upp två gånger per år. Men inget av det har gjorts på senare år.

De senaste kontrollerna av städtjänster är från 2011, påpekar revisorerna och konstaterar att ingen egenkontroll har gjorts av firman som städar och inte heller har kommunens städledare begärt in kvalitetskontroller.

Städavtalet är på två miljoner kronor per år. Fakturorna granskas och attesteras av städledaren själv, något som strider mot kommunens regler för attestering.

– Det är regelvidrigt och ska inte förekomma att samma person granskar och godkänner sina egna fakturor. Kommunens reglemente, som är väldigt tydligt på den här punkten, ska följas, säger Folke Bäck.

Revisorerna har även tittat på avtal för 2,4 miljoner kronor om underhåll av lokaler. De avtalen innehåller inte något om hur uppföljning ska ske och har inte heller följts upp.

Avtalet för behandling av hushållsavfall omfattar 25 miljoner kronor och fakturorna är så långa och krångliga att det tar kommunen minst en halvtidstjänst per år att kontrollera faktureringen.

För avtalen om vinterväghållning och barmarksunderhåll, som omfattar nästan 20 miljoner kronor, sker inga uppföljningar. Ett av avtalen fortsätter att löpa trots att det har gått ut.

Kommunen har sedan 20 år tillbaka avtal med några föräldrakooperativa förskolor. De avtalen är enligt skollagen olagliga, påpekar revisorerna, som även påtalar att avtalen för skolhälsotjänster saknar uppföljningskrav.

– Trots allt är det bättre nu än vid tidigare kontroller. Det är tydligt att förvaltningarna har rättat till de saker vi har påpekat tidigare, säger Folke Bäck.

Annons