Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolle listar bästa klubbarna

/
  • Roland Kristoffersson listar Härjedalens fotbollsföreningar.

Fotbollsresan bakåt i tiden fortsätter på tidningenharjedalen.se. Skicka gärna in gamla lag- spelarbilder så lägger vi in de till din klubb.

Annons

Vår serie om Härjedalens fotbollsklubbar och Härjedalens FF intresserar många. Därför fortsätter vi uppdatera med bilder och text på vår web. Skicka gärna in gamla bilder till [email protected]

Flera läsare undrar vilken förening som har lyckats bäst genom åren. Roland Kristoffersson har gått igenom meriter, tradition och kultur och har en egen tio-bästa-lista.

– Detta är ju så klart min åsikt i frågan och det finns ju inget solklart facit. Klubb 1-3 är solklart, likaså platserna 8-10 däremot riktigt tajt mellan 4-7, säger Rolle

1. Ytterhogdals IK 1921: Solklar etta med en organisation och en styrelse som alltid har sett till att bygden har ett slagkraftigt lag trots brist på egna produkter många gånger. Meriter: nio div 3 säsonger med två tredjeplatser som bäst, Över 40 säsonger i div 4 med fyra seriesegrar, 10 DM-guld varav tre inom JHFF. Ett av länets 5-6 bästa klubbar genom tiderna.

2. Älvros IK 1931: Med 20 raka säsonger i det nationella systemet mellan 52-71 och två Div.3 säsonger klar tvåa. Det klart bästa laget under HFF-tiden som infaller exakt med ÄIK:s storhetstid. Meriter: Två säsonger i div 3, Två seriesegrar i div 4, 20 raka säsonger i det nationella systemet och dessutom 8 DM-guld.

3. Svegs IK 1906: Med tradition och kultur en klubb som haft fotboll på programmet i över hundra år. Klubben har kanske meritmässigt inte riktigt fått till det men är en maktfaktor inom Härjedalsfotbollen. Meriter: över 20 säsonger i div.4 därav många inom m/h på femtio och sextiotalet med två fjärdeplatser som bäst och även ett knippe segrar i div.5

4. Vemdalens IF: Vemdalen har som egen klubb en storhetsperiod under hela sjuttiotalet å början på åttiotalet när man är en av distriktets bättre klubbar. Har även ingått i olika komblag med klövsjö och Vemhån. Meriter: Elva säsonger i div 4 inom VIF med en andraplats som bäst, dessutom en förlorad DM -final inom J/H FF -72 mot IFK Östersund. Dessutom 12 div 4 säsonger med K/V och V/V

5. Vemhåns IK 1946: Det första laget att spela i fyran från det västra delarna av distriktet när man gick upp 1965. Meriter: 8 säsonger i div 4 inom VIK med en fjärdeplats som bäst, Åtta säsonger i div 4 med komblaget med en andraplats som bäst. Två DM-guld varav ett inom JHFF. Dessutom en serieseger i Härjedalsserien.

6. Lillhärdals IF 1921: Har nästan alltid varit med i Härjedalsfotbollen och en stark kulturbärare. Meriter: Nio div 4 säsonger varav fem inom M/H med en tredjeplats som bäst 1962. Dessutom en hand full med div 5 segrar.

7. Hede IK 1933: Här finns kanske inte riktigt kulturen från HFF-tiden utan blev en av de större klubbarna i slutet på sjuttio och början på åttiotalet. Meriter: Tio div 4 säsonger och fyra segrar i div 5.

8. Klövsjö IF 1909: En av länets äldre klubbar som även de haft samarbete med grannklubbarna. Meriter som egen klubb: Fem div 4 säsonger och inom Klövsjö/Vemdalen fyra div 4 säsonger. Dessutom serieseger i Härjedalsserien 1966.

9. Ängersjö IF 1932: Med tradition och kultur också en av de större klubbarna på femtio och sextiotalet: meriter: Fyra säsonger i div 4 M/H, dessutom tre seriesegrar i Härjedalsserien.

10. IF Skarvarna 1969: En sammanslagning av fotbollsverksamheten i Funäsdalsområdet. Meriter: Fem div 4 säsonger varav två inom M/H, dessutom två seriesegrar i div 5 och en förlorad DM -final som dessutom blev den sista inom HFF 1970.

Annons