Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronja från Vemdalen räddar liv i USA

/

Ronja Ståhlbrant från Vemdalen gör praktik på räddningstjänsten i Knoxville, USA. Hon går tredje året på AWPE-gymnasiet i Ånge och trivs som fisken i vattnet. Och hon har redan hamnat på bild i lokaltidningen när hon var med på en räddningsinsats där en äldre dam körde rakt in i ett hus.

Annons

"I huset bodde minst sju personer, varav en var på väg in i sitt sovrum när bilen kom brakande in genom väggen. Kvinnan i bilen klämdes fast. En ambulans, två brandbilar, en rescue squad och tre polisbilar deltog i insatsen. Jag fick vara med och hämta grejer från ambulansen, hjälpa till och sätta dropp och köra båren. Det var så mycket folk inblandat och så bra sjukvårdare där att man bara behövde hjälpa till", berättar Ronja Ståhlbrant när TH når henne via Facebook sent på tisdagskvällen.

Vad gör du i Knoxville?

"Jag är här med skolan, ca 25 elever, jag bor tillsammans med en kille som heter Mattias J Wengelin och vi är här och skall övervaka vad de riktiga brandmännen gör. Samt använda de kunskaper som vi har fått sedan innan, till exempel kolla blodtryck och hjälpa till på andra sätt. Vi får inte vara med och rökdyka eftersom vi inte har några certifikat på det. Vi bor på stationen, och är med på alla larm dygnet runt i ca 18 dagar."

Hur trivs du?

"Jag trivs som fisken i vattnet och älskar när lamporna på stationen tänds och det är dags för utryckning. De andra som jobbar här jobbar sina 24 timmar och sedan är de lediga i en till två dagar. Vi som är inneboende här nu (jag och Mattias) får inte ledigt utan när larmet går är det bara att upp och hoppa. Vi har även två skift när vi åker med i ambulanserna där vi får använda våra sjukvårdskunskaper och hjälpa till så mycket som möjligt. Jag har enbart gjort ett av dessa pass och har mitt andra på söndag natt."

Kan du tänka dig att jobba med något liknande i framtiden?

"Varje gång man hoppar in i brandbilen eller får ett larm i ambulansen känns det bra, det känns som att man är på rätt ställe. Som att man är viktig för någon. Vi har inte haft så många akuta larm hittills, men efter de vi har haft så känns det som att det är något sådant här som jag vill göra."

Den 28 maj landar Ronja och resten av eleverna på Arlanda. Med på resan från Vemdalen är även Tomas Mann.

Annons