Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosa Taikon får Palmepriset

/

Rosa Taikon tilldelas 2013 års Olof Palmepris.

– Jag delar det här priset med min syster Katarina Taikon, säger Rosa Taikon.

Annons

Det är en lite krasslig Rosa Taikon som tar emot tidningens blombukett på tisdagen, hemma i sin silversmedja i Flor utanför Ytterhogdal. Telefonen har gått varm hela morgonen sedan det blev känt att Rosa Taikon tilldelas 2013 års Olof Palme pris. Motiveringen lyder bland annat "för sin livslånga kamp för mänskliga rättigheter".

– Jag känner mig oerhört hedrad. Det här är ett erkännande för allt det arbete jag lagt ner i arbetet mot fördomar och rasism mot romer, säger hon.

Rosas syster, författaren Katarina Taikon, är mest känd för sina självbiografiska böcker om den romska flickan Katitzi. Böckerna väckte ett engagemang för romernas situation i ett Sverige, där romer ända in på 60-talet inte hade rätt till utbildning eller att bosätta sig permanent på en ort.

– Det var Katarina som öppnade dörrarna för romerna in i det svenska samhället. Det här priset delar jag med henne, säger Rosa Taikon.

De båda systrarna var frontfigurer i kampen för romernas rättigheter under 1960-talet och framåt och träffade bland annat Olof Palme, som då var utbildningsminister, flera gånger.

– Han förstod vad vi ville och vad vi behövde, att få bostad, utbildning och arbete, säger hon.

Olof Palmepriset inrättades 1987 och ska gå till de som gjort en särskilt betydande insats i Olof Palmes anda. Den 24 januari blir det en prisceremoni i riksdagen och priset består av ett diplom och en check på 75000 dollar, närmare en halv miljon svenska kronor.

Tidigare pristagare är bland andra toppdiplomaten Hans Blix, den palestinska politikern Hanan Ashrawi och Kofi Annan, tidigare generalsekreterare för FN.

– Det är hög tid att hedra en livslång gärning i kampen för alla människors lika värde. Rosa Taikon har ägnat sig åt det i fem årtionden och är en levande symbol för den kampen, säger Pierre Schori, ordförande i Olof Palmes minnesfond, om att Rosa Taikon tilldelas priset.

Annons