Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såldes för 75 000 kronor

/
  • Övergivna hotell Tänninge har än en gång fått nya ägare. Företaget Bronco Living AB köpte i december fastigheten för 75 000 kronor.   Vår målsättning är att rusta upp och renovera, säger bolagets vd, Sven Aage Fuglsang
  • Tänndalens Turisthotell (sedemera Hotell Tänninge) i Tänndalen i västra Härjedalen invigdes 1964. Paret Tore och Gunborg Bejmert, som låg bakom bygget, drev sedan tidigare resebyrån Club Continental i Stockholm

Övergivna hotell Tänninge har än en gång fått nya ägare. Företaget Bronco Living AB köpte i december fastigheten för 75 000 kronor.
– Vår målsättning är att rusta upp och renovera, säger bolagets vd, Sven Aage Fuglsang

Annons

I december köptes det gamla och numera förfallna hotellet av Bonzo Livilng AB. I styrelsen i bolaget sitter Sven Aage Fuglesang och Mario Ashman, styrelseordförande i AIK Hockey. Enligt lantmäteriets uppgifter var priset 75 000 kronor.

– Det stämmer att vi köpt fastigheten, planen är att byggnaden ska renoveras, säger Sven Aage Fuglsang.

När och vilken typ av ombyggnation det blir är ännu oklart. De nya ägarnas plan är att det kommer att ta ett eller två år innan de kommer i gång.

– Vi har inga ambitioner att bygga upp det som ett hotell. Arkitekter ska titta över fastigheten och det blir bostäder i det gamla hotellet, säger Fuglsang.

Fjällhotellet är unikt på så sätt att inte mycket förändrats sedan det byggdes. I receptionen hängde nycklarna kvar, på disken stod en kobratelefon. I serveringsluckan låg en vinlista och runt dansgolvet stor soffor i rött konstläder. På Hotell Tänninge stod tiden stilla – ända sedan det gick i konkurs 1989.

För några år sedan kom nya ägare in i bilden. Detta i samma veva som länsstyrelsen uppmärksammat hotellet och insåg att det handlade om en byggnad med kulturhistoriskt värde och planen var då att kulturskydda fastigheten. Bland annat var motivet att det i länet finns få turisthistoriska miljöer skyddade och framför allt moderna 1900-tals miljöer. De berättelser kring tursim, nöjesliv och modernitet i allmänhet var pusselbitar som Tänninge förmedlade, menade länsstyrelsen. Men trots viljan att byggnadsminnesförklara hotellet blev det till slut ett avslag från länsstyrelsen. Ägarna hade påbörjat rivning ur två våningar och när länsstyrelsens personal kom på besök så visade det sig att dåvarande ägarna hade en helt annan syn på hur hotellet skulle rustas upp än vad antikvarierna hos länsstyrelsen hade.

I december 2012 avslogs den begäran om byggnadsminnesförklaring som lämnats in. Och Tänninge blev åter ett ärende för kronofogden. En av flera konkurser trots att fastigheten bara har stått och förfallit.

Annons