Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sameby överklagar fem beslut om älg- och björnjakt på statlig mark till regeringen

/

Samebyn Ruvhten Sijte har överklagat inte mindre än fem av länsstyrelsens beslut om jakträtt på statlig mark i sydvästra Härjedalen, till regeringen. Ärendet behandlas skyndsamt enligt uppgift från Näringsdepartementet.

Annons

Enligt samebyn innebär jakten problem för rennäringen och inkräktar på samebyns jakträtt. Fyra av de fem som sökt om jakträtt är eller har varit fjällägenhetsarrendatorer. Enligt länsstyrelsen har de rätt till jakt på statlig mark i fjällen i området men måste varje år förnya sitt tillstånd.

Vid tidigare tillståndsansökningar har inte samebyn tillfrågats, något som länsstyrelsen förra året fick kritik för från Justitiekanslern. I år var samebyn remissinstans och gjorde redan där klart att jakträtten borde begränsas och i något fall inte ges alls. Samebyn vill att jakten skulle ske på mindre områden och under en vecka i september, samt endast på helgerna fram till mitten av oktober, eftersom jakten innebär störningar för rennäringen och är ett betydande intrång på samebyns egen jakträtt i området.

Länsstyrelsen beslutade att ge jakträtt i stort sett i samma omfattning som tidigare och det har nu samebyn överklagat till regeringen. Samebyn har också begärt inhibition av länsstyrelsens beslut om jakträtt. Ärendet hanteras nu av Näringsdepartementet och enligt uppgift därifrån ska det behandlas skyndsamt. Ambitionen är att det ska vara avgjort innan älgjakten drar i gång den 7 september.

Flera av de som sökt jakttillstånd har fört fram jaktens betydelse för hushållet och traditionen och hävdar sin rätt till jakt i området.

Annons