Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sameby planerar slakt av rentjurar för att får bort dem från stugområde

/
  • Det kan bli aktuellt att slakta bort rentjurarna som har tagit som vana att vandra in till stugområdet i Lofsdalen under sommaren, där de haft bra bete, skugga från husen och skön vindfläkt på altanerna.

Det kan bli aktuellt att slakta rentjurarna som mer eller mindre ockuperat ett antal stugor i Lofsdalen under sommaren.
– Vi måste pröva att lösa det, så här kan vi inte ha det, säger Markus Rensberg, arbetsledare i samebyn Ruvhten Sijte.

Annons

De aktuella renarna, som fattat tycke för betet runt stugorna i området Höglandet i Lofsdalen, är samebyns avelstjurar och ett gäng kastrerade tjurar. Enligt uppgift till TH handlar det om ett hundratal djur. Renar som egentligen ska beta på fjället, bortanför det renstängsel som ska hindra dem från att vandra ner till Lofsdalen under sommaren.

– Det här är vanedjur. De har lärt sig att det är bra bete runt stugorna. Om vi flyttar dem nu står de och trycker mot stängslet tills de tryckt igenom stängslet och kommer tillbaka. De tar sig också igenom stängslet där björnen rivit ner det och där folk inte stängt grindarna ordentligt efter sig, säger Marcus Rensberg, arbetsledare i samebyn.

Han har förståelse för stugägarnas irritation över de olägenheter som renarna orsakar.

– Jag hoppas att de kan stå ut en liten tid till. När brunsten kommer i gång så går avelstjurarna upp på fjället där vajorna finns. Vi ska också driva bort de kastrerade tjurarna och pröva att färgmärka tjurarna så att vi kan slakta ur dem senare. En majoritet i samebyn är överens att vi ska slakta ur dem. Det är det enda sättet, annars kommer de bara tillbaka nästa sommar.

Men vad ska ni avla nya renar med om ni slaktar bort avelstjurarna?

– Vi får spara kalvar och pröva att avla på tjurar som är ett och ett halvt år gamla. Det finns samebyar som gör så.

Marcus Rensberg hoppas att det här ska vara lösningen inför nästa sommar. Om det ändå kommer ren till stugområdet i samma mängd nästa år säger han att det kan bli aktuellt att skjuta bort dem.

– Men det är upp till varje renägare att besluta om, ingen vi i samebyns styrelse kan bestämma.

Vad säger du om hoten om skadestånd från stugägarna?

– Jag hoppas att det inte blir så. Det här inget vi önskar men vi ska verkligen försöka komma tillrätta med problemet. Och det är inte roligt heller att reta upp folk, säger Marcus Rensberg.

Annons