Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samebyar skyldiga drygt 20 miljoner efter Härjedalsmålet - Samefonden vill ha pengarna från staten

Den rättsliga processen i samband med Härjedalsdomen har kostat samebyarna i Härjedalen och Dalarna miljontals kronor. Pengar som samebyarna till stor del lånat från Samefonden.
– De kan omöjligt betala tillbaka, säger Veronika Håkansson, ordförande i Samefonden.

Annons

Mittådalen var en av fyra samebyar som förlorade Härjedalsmålet. I Härjedalen har alla samebyar utom Ruvhten Sijte senare slutit avtal med markägarna om vinterbetet.

Mittådalen, Handölsdalen, Tåssåsen, Ruvhten Sijte och Idre sameby har skulder på sammanlagt 22 miljoner kronor till Samefonden. Pengarna har använts till rättsprocessen i Härjedalsmålet, där hundratals markägare i Härjedalen väckte talan och ifrågasatte rätten till vinterbete utan avtal på privat mark i landskapet. Processen sträckte sig över flera år och samebyarna förlorade.

De senaste lånet, en miljon kronor, gick till Ruvhten Sijte, för resningsansökan om Härjedalsdomen till Högsta domstolen. En resningsansökan som nyligen avslogs.

– Det är omöjligt för samebyarna att betala tillbaka lånen, det förstår vi, säger Veronika Håkansson, ordförande i Samefonden.

Ni räknade med att samebyarna skulle vinna, och därmed slippa betala rättegångskostnaderna?

–Jo och det har ju hänt i andra fall. I Nordmaling vann samebyarna, där håller de på att betala tillbaka sitt lån.

Veronika Håkansson företräder partiet Jakt och fiskesamerna i sametinget och är ordförande för Samefonden.

Samefondens syfte är att stötta rennäringen, samisk kultur och samiska organisationer. Fondens medel förvaltas av statliga Kammarkollegiet och fylls på, bland annat med de intrångsersättningar som tas ut vid mark-, jakt- och fiskeupplåtelser som sker genom länsstyrelserna.

Fonden har lånat ut pengar till samebyar i flera uppmärksammade rättsprocesser, Härjedalsmålet, Nordmalingmålet och Girjasmålet, som pågår just nu. Där vann samebyn Girjas mot staten i första instans, och fick rätten att själv bestämma över jakt och fiske i sitt fjällområde.

I veckan träffade Samefonden representanter från Näringsdepartementet för att diskutera de pengar som lånats ut till samebyarna i Härjedalen och Dalarna.

– Vi vill att de ska se till att vi får tillbaka pengarna från staten. Samebyarna har ingen möjlighet till rättshjälp, de måste bekosta sina rättsprocesser själva. Därför är det tur att vi finns och kan hjälpa till i såna situationer, säger Veronika Håkansson.

Vad innebär det för Samefonden att ni ligger ute med drygt 20 miljoner?

– Vi har inte så mycket pengar kvar som vi kan låna ut på det här sättet nu, drygt 5 miljoner. Jag har svårt att se att vi skulle kunna låna ut pengar om det skulle inledas någon ny rättsprocess nu.

Annons