Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SFI tvingas flytta ut från Wemerskolan

/
  • Undervisningen av svenska för invandrare (SFI) får inte vara kvar på Wemerskolan i Hede. Skolförvaltningen anser sig inte att ha råd med hyran och det är i dag inte klart vart utbildningen flyttar.

Undervisningen av svenska för invandrare (SFI) får inte vara kvar på Wemerskolan i Hede. Skolförvaltningen anser sig inte att ha råd med hyran och det är i dag inte klart vart utbildningen flyttar.

Annons

– Jag tycker det är märkligt. För oss är det bra lokaler och vi trivs här, säger SFI-läraren Dan Regnander

Han och eleverna har fått beskedet att hyresavtalet är uppsagt vilket innebär att vid årsskiftet ska lärare och 40-talet elever ha andra lokaler. Vart är inte klart och flytten oroar Dan Regnander.

– Vi har tidigare tittat om det finns något annat alternativ, men i Hede finns det inte några sådana. Och nu har vi "bott" in oss här på Wemer och lokalerna är bra för vår verksamhet.

– Det måste väl vara positivt att Wemerskolan används. Det borde även kunna vara möjligt att flytta hit annan verksamhet och dessutom är det ju kommunen som äger fastigheten, säger Dan Regnander.

Anledningen till att SFI-undervisningen flyttas är att skolförvaltningen ska spara pengar. Det har även funnits förslag på att SFI skulle läggas ner i Hede och koncentreras i Sveg. Att det skulle vara aktuellt förnekas av Helena Larsson (V), ordförande i nämnden för bildning, fritid och kultur.

– Nej, SFI ska vara kvar i Hede. Nämnden har beslutat att det inte är en bra lösning att så många elever ska gå i Sveg. Men vi har i uppdrag att se över verksamheten och hitta möjligheter och lösningar där vi får mindre kostnader. Det kostar för mycket för oss att vara på Wemerskolan, säger Helena Larsson.

Cajsa Salomonsson, rektor för vuxenutbildningen i Härjedalen, säger att man nu försöker hitta lokaler för SFI i Hede.

– Anledningen är att hitta lokaler där kostnaden inte är så hög. Vi ska försöka få plats i de befintliga fastigheter som vi redan har och använder, säger Cajsa Salomonsson.

Hyresavtalet löper ut vid årsskiftet. Var ska SFI in någonstans?

– Det har vi inte klart med ännu, men det kommer att lösa sig.

Dan Regnander tror att det är Sonfjällskolan som kan bli aktuellt.

– Men det är ingen bra lösning. Vi har 40-talet elever i dag och inget talar för att det blir färre. Det finns inte utrymme för oss på Sonfjällskolan, säger Dan Regnander.

Enligt kommunens fastighetschef, Stig Holm, skulle SFI betala runt 200 000 kronor per år för hyran på Wemerskolan. Ungefär lika mycket som driftskostnaden som kommunen kommer att ha oavsett om SFI finns på skolan eller inte.

Vore det inte bra för kommunen att man i det här fallet tar kostnaden då man hyr av sig själv?

– Det är inte min sak att uttala sig i den frågan, det är väl snarare en fråga som våra politiker får ta, säger Stig Holm.

I Sveg är det dock klart att SFI-eleverna snart kan flytta in i nya lokaler. Kommunen har skrivit avtal med en privat fastighetsägare och öppnar upp för Lärcentrum i gamla Tingshuset.

Enligt Stig Holm blir hyran där 500 000 kronor per år. En kostnad som belastar förvaltningen för bildning, fritid och kultur.

Annons