Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simon - en äventyrare med goda avsikter

18-åriga Simon Tångö håller just nu på att cykla drygt 140 mil från hemstaden i Karlstad till Kebnekaise. Målet är att bestiga landets högsta berg och sedan cykla hem igen. Vi mötte upp med honom på torsdagen då han stannat till hos sina släktingar i Sveg.

Annons

Simon Tångö på sin cykel som han ska ta hela vägen från Karlstad till Kebnekaise och tillbaka.

– Jag är med i Kropp challange som hyllar Göran Kropps expedition till Mount Everest för 20 år sedan. Det går ut på att man cyklar till ett högt berg, bestiger det och cyklar hem igen, så som Göran Kropp gjorde fast i mindre skala. Han är lite av en idol eller förebild för mig, berättar Simon.

Han har varit en årlig besökare i Härjedalen och har bland annat hunnit ta sig upp på Helagsfjället två gånger, varav en var med sin morbror Thomas Hedengran (känd krönikör i Tidningen Härjedalen).

– Thomas var duktig på att ta sig upp men det var en ganska lugn tur för två år sedan där vi bodde på fjällstugan, åt god mat och tog det lugnt.

Den tredje juni tog Simon studenten i Äventyrsturism på Forshaga Akademin och för att fira friheten bestämde han sig för att göra totalt nästan 290 mil på cykel och klättra upp på Sveriges högsta berg.

– Det kommer nog kännas rätt mört när man står där på toppen men det jobbiga kommer ju på vägen hem när man ska ta sig samma väg tillbaka igen. Det är lite tråkigt för då har man ju sett allt en gång redan.

Det här är Simons första långa expedition på egen hand men långt ifrån hans första äventyr. Han har utöver Helags redan bestigit Kebnekaise en gång, haft äventyr i forsarna i Nepal och nu senast varit på reseledarutbildning i Alperna.

– Jag älskar äventyr och att klättra. Det finns något magiskt med att ta sig upp på ett berg och man får inte bara känna sig levande utan även lära känna sig själv bättre när man gör det. Jag hade kunnat göra det här tillsammans med någon men jag ville se vad jag kunde klara av på egen hand så därför ville jag göra det själv.

Simon har markerat ut sin rutt på kartan

På torsdagen hade Simon gjort nästan 40 av sina drygt 140 mil till Kebnekaise och han har redan haft några utmaningar.

– Att ta sig upp för backarna i Noppikoski och Emådalen i motvind var bland det tuffaste jag gjort i mitt liv, berättar han.

Hela onsdagen tvingades han tackla tuffa vindar men han hade en särskild drivkraft som hjälpte honom när det kändes som tuffast.

– Jag tänkte på barnen i Nepal som jag lärde känna när jag var där. Jag startat en insamling för dem och försöker samla in till den under den här resan. Det är barn jag själv sett och vet vad de gått igenom och som jag verkligen vill försöka hjälpa så de får gå i skola och slipper hamna på gatan. Alla som vill kan vara med att stötta via min hemsida.

Även Kropp Challange samlar in pengar till barn i Nepal och Simon har en plan att återvända till Nepal i vår för att se till att pengarna han fått ihop går dit de ska.

Simon cyklar vidare mot Kebnekaise

Simon är dock inte den enda som cyklat genom Härjedalen i veckan. Multiidrottaren Simon Gustavsson kommer från andra hållet på en drygt två veckor lång resa helt utan energiintag för Vi-skogen och 70-åriga Vasaloppsveteranen Lars-Gunnar Flink cyklar från Vetlanda med samma mål som Simon Tångö.

Läs mer om Simons äventyr och insamling på http://tangoadventures.se/

Annons