Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuktalen ökar bland kommunanställda

/

Kommunens anställda mår allt sämre, sjukfrånvaron har till 2014 ökat med 1,3 procent sedan 2010.
En oroande utveckling, konstaterar ekonomichefen Ola Regnander i årsredovisningen.

Annons

Härjedalens kommun brottas inte bara med vikande befolkningssiffror. Sjukfrånvaron bland de kommunanställda går uppåt vilket är bekymmersamt.

I en jämförelse fem år tillbaka, med år 2010, så är siffrorna alarmerande. Sjukfrånvaron totalt har ökat från 4,2 procent till 5,5 procent. Kvinnorna har högre sjukfrånvaro nu som då, deras andel låg på 5 procent 2010 och är nu uppe i 5,8 procent. Största ökningen står männen för där deras summerade sjukfrånvaro under 2010 uppgick till 2,2 procent vilket ska jämföras med 4,7 procent 2014, en ökning med 2,5 procent.

"Vi ser en oroande ökning av sjuktalen, framför allt kopplat till stress vilket indikeraren ökad press i vår organisation och samhället i stort. Färre människor ska producera mer på våra arbetsplatser samtidigt som arbetslösheten fastnat på en relativt hög nivå", kommenterar Ola Regnander, Härjedalens kommun.

Bland förvaltningarna är det socialförvaltningen som har de högsta sjuktalen. Där uppgår sjukfrånvaron till 6,42 procent. Även här noteras att männens andel ökat markant samt att långtidssjukskrivningarna också gått uppåt.

Annons