Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukvården utreder sig själv efter dödsfall – oklara rutiner kan ha lett till kvinnas död

/
  • En djup blodpropp orsakade en kvinnas död i Härjedalen. Läkaren som undersökte henne kontrollerade aldrig om hon hade en sådan blodpropp.

Läkaren kan ha missat en blodpropp som orsakade en ung kvinnas död tidigare i vintras i Härjedalen. När kvinnan uppsökte en hälsocentral i Härjedalen, efter att tidigare ha blivit gipsad på grund av en fraktur i foten, undersökte inte läkaren om hon hade en djup blodpropp.
– Det kan inte uteslutas att den hade kunnat hittats, säger Karin Strandberg Nöjd, chefläkare vid Region Jämtland-Härjedalen och anmälningsansvarig.

Annons

Lex Maria-utredning om vårdinsatserna när en ung kvinna dog efter ett besök på en hälsocentral i Härjedalen i början av året är klar. Region Jämtland-Härjedalen ska se över om journalanteckningarna i framtiden kan göras tydligare och om rutinerna för bedömningen av ytlig blodpropp behöver skrivas om.

Det var i januari i år som en ung kvinna besökte en hälsocentral i Härjedalen med en fraktur i foten. Benet gipsades och hon åkte hem.

– Vår Lex Maria-utredning visar att hon fick gängse behandling; underbensgips men ingen proppförebyggande behandling, säger Karin Strandberg Nöjd, chefläkare vid Region Jämtland-Härjedalen och anmälningsansvarig.

Efter några dagar återkom kvinna till hälsocentralen. Läkaren gjorde bedömningen att hon hade en ytlig blodpropp i benet och gav behandling för det. Senare avled kvinnan av att en del av en djup blodpropp i benet gått vidare till lungan.

Skulle läkaren vid första återbesökstillfället ha tagit reda på om det även fanns en djup blodpropp och inte bara en ytlig?

– Vi kan inte utesluta att om man hade tänkt annorlunda hade den djupa blodproppen kunnat hittas vid första återbesökstillfället men vi kan inte heller utesluta att den kan ha uppstått senare. Det är så långt vi kan komma, säger Karin Strandberg Nöjd.

Kommer ni att vidta några åtgärder för att detta inte ska hända igen?

– Vi kommer att se över om journalanteckningarna kan göras tydligare och om rutinerna för bedömning av ytlig blodpropp behöver skrivas om så att även risken för djup blodpropp tas med, säger Karin Strandberg Nöjd.

Region Jämtland-Härjedalen har avslutat sin Lex Maria-utredning och skickat den vidare till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Ivo kommer nu att bedöma om sjukvården har utrett händelsen tillräckligt och om de åtgärder som sjukvården föreslår är tillräckliga och bidrar till hög patientsäkerhet i framtiden.

Annons