Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunkande skolresultat i Härjedalens skolor

/

Resultaten för elever i sexan och nian blev sämre 2014. Detta konstaterar nämnden för bildning, fritid och kultur i sin årsberättelse.

Annons

En försämring i skolresultaten noterades under 2014. I sexan delades det ut färre A och fler F än det gjordes under 2013.

Noterbart är att det i ämnena bild, biologi, fysik, slöjd samt hemkunskap inte delats ut ett enda A.

– Tre av dessa ämnen är praktiska och det är anmärkningsvärt att ingen elev i hela kommunen uppnår betyget A. Kanske finns det ett behov av att utveckla bedömningskompetenserna på kommunens skolor så att betyget A betyder samma sak i Härjedalens kommun som i övriga kommuner, funderar förvaltningschefen Carina Nilsson och nämndens ordförande Helena Larsson (V) i årsrapporten.

Mätvärdena i nian har också försämrats. Det totala meritvärdet har sjunkit från 207,6 till 202,7 och andelen elever som nått målen i samtliga ämnen har minskat från 78,4 till 70,8 procent.

Meritvärdespoängen varierar stort mellan skolorna. Högst ligger Sonfjällsskolan med ett snitt på 224,8 och lägst snitt har Ytterhogdal med 153,6 poäng. Noterbart är att flickorna i Ytterhogdal har det högsta meritvärdessnittet i hela kommunen.

– Målet är att meritvärdet ska öka. Sett till skolornas resurser ligger kommunen i topp i landet. Baserat på Lärarförbundets årliga undersökning om "Bästa skolkommun 2014" så hamnade Härjedalens kommun på första plats i kategorin "resurser i förskola, förskoleklass, grundskola och fritids, exklusive lokaler". Med hänsyn till det finns alla förutsättningar att förbättra resultaten, påpekar Nilsson och Larsson i sin rapport.

Annons