Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånsk komiker vill ta över Härjedalen och skapa en utopi

/

I kväll (måndag) är det premiär för stå-upp showen "Nu tar vi över Härjedalen" av och med den skånske komikern Marcus Johansson. Ett projekt som redan pågått under några år, mest på Facebook.
– Jag är säker på att jag kommer att lyckas. Vem vill inte leva i en utopi? säger Marcus Johansson till TH.

Annons

Porrfria hotell. Ett folk med "öppna sinnen" och "friska kroppar". Gratis wifi i hela Härjedalen. Sveg med en stadsbild som New York. Ett samhälle där "alla har det bra och är jättelyckliga hela tiden". Och inte minst, ett äventyrsbad om 2000 kvadratkilometer med "sommar året om".

Det är några av bitarna i den utopi som komikern Marcus Johansson vill skapa i Härjedalen.

– Det började med att jag satt och surfade runt på internet och såg att invånarantalet i Härjedalen inte är stort jämfört med andra kommuner eller med grupper på Facebook. Då insåg jag att det är full möjligt att ta över Härjedalen.

Planen är att samla ihop drygt 10000 människor, en fler än vad det finns invånare i Härjedalen. Sedan ska hela gänget flytta till kommunen för att på demokratisk väg ta makten.

Hittills har kampen mest bedrivits på Facebook där den offentliga gruppen "Nu tar vi över Härjedalen" i skrivande stund har 357 medlemmar. Marcus har också fått hjälp av poeten Ola Aurell som skrivit kampsången "Drömmen om Härjedalen". Se klippet ovan.

– Jag kommer inte att ge mig och har svårt att se hur det här skulle kunna misslyckas. Det kommer nog att ta ungefär två år för folk att få upp ögonen sedan tror jag att de strömmar till. Vem vill inte leva i en utopi? frågar sig Marcus Johansson som själv aldrig varit i Härjedalen.

Showen "Nu tar vi över Härjedalen" har premiär måndag kväll i Malmö och spelas även på humorfestival i Lund i september. Planen är också att köra den i Stockholm senare under hösten.

Annons