Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsstyrelsen utbildar om kulturmiljöhänsyn

/
  • Vi ser i våra hänsynsuppföljningar att det fortfarande blir skador på forn- och kulturlämningar i skogsbruket, säger Terese Olofsson, arkeolog på skogsstyrelsen.
  • Under onsdagen hölls utbildningen i Sveg med bland annat representanter från SCA, Stora Enso, Persson Invest som fanns plats.   Vet man inte hur man ska göra så måste man be om hjälp, säger Terese Olofsson, till höger

Skogsstyrelsen har genomfördt en kulturmiljöutbildning i Härjedalen för skogsbruket. Genom att öka kunskapen om forn- och kulturlämningar i skogen kan skadorna minska från dagens alltför höga nivåer.

Annons

Utbildningen, som leds av Skogsstyrelsens arkeologer, är en endagsutbildning för både de som planerar avverkningar och markberedningar och för maskinförare som gör det praktiska jobbet i skogen. Under dagen besöks olika lämningar i trakterna kring Sveg.

Kursen tar bland annat upp vad kulturmiljölagen och skogsvårdslagen säger om hänsyn till forn- och kulturlämningar, hur det ser ut idag efter avverkning och markberedning samt vad som är viktigt att tänka på när skogsbruksåtgärder ska utföras på och invid forn- och kulturlämningar

Läs mer: Medeltida utgrävning på gång utanför Sveg

Under onsdagen hölls utbildningen i Sveg med bland annat representanter från SCA, Stora Enso, Persson Invest som fanns plats.

– Vi ser i våra hänsynsuppföljningar att det fortfarande blir skador på forn- och kulturlämningar i skogsbruket. Många fornlämningar finns i registret och de som brukar skogen ser dem men har ofta inte riktigt koll på hur de ska ta hänsyn, säger Terese Olofsson, arkeolog på skogsstyrelsen.

– Vi ska titta på en järnframställningsplats, en liggmila och ett fångstgropssystem och se hur man kan planera sina avverkningar för att ta hänsyn.

I östra Härjedalen finns det väldigt många fornlämningar från järnframställning av myrmalm. Går det att bedriva ett effektivt skogsbruk och samtidigt ta hänsyn till varje forn- och kulturlämning i skogen?

– Absolut. Det är man också skyldig att göra enligt kulturmiljölagen. Och vet man inte hur man ska göra så måste man be om hjälp, säger Terese Olofsson

Läs mer: Nya tag för att öka intresset för skogen.

Annons