Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolor i Härjedalen stöttar med samtal efter dådet i Trollhättan

/
  • Avspärrning utanför skolan Kronan i Trollhättan. Två personer avled av sina skador när en knivman attackerade elever och personal på skolan under gårdagen.

Skoldådet i Trollhättan i går påverkar även skolorna i Härjedalen. Personalen uppmanas finnas tillgängliga för elever som behöver prata och på fredagen, när en del elever klär ut sig i Hallowenkostymer, ska personalen vara extra vaksamma.
Men någon höjd säkerhet är inte aktuell i nuläget.

Annons

– Det är fruktansvärt det som hänt och jag vill rikta kondoleanser från alla anställda på Härjedalens kommun till Trollhättan. Det är våra kollegor som drabbats och själv blev jag väldigt berörd av det som hänt, säger Carina Nilsson, skolchef i Härjedalens kommun.

I går kontaktade hon alla rektorer, cheferna på fritidsgårdarna och annan personal med uppmaningen att finnas tillgängliga för samtal, om det finns elever som har behov av att prata om det som hänt. Åtminstone en skola har i dag fredag en traditionsenlig Hallowenmaskerad, och där uppmanas personalen att ha lite extra koll på vilka som faktiskt döljer sig bakom eventuella masker.

– Vi har skickat ut information om det i dag att man måste vara lite försiktig och vaksam och se vilka som kommer in i skolan, säger Carina Nilsson

Det var inte aktuellt att ställa in maskeraden, men tanke på det som hänt?

– Barnen har verkligen sett fram mot det här, och det är det sista man gör innan höstlovet. Men om det är så att barn har behov att prata om det som hänt så ska möjligheten finnas, säger Carina Nilsson.

Skolorna i Härjedalen har inte ökat säkerheten efter dådet Trollhättan i går, där en maskerad man kom in på en skola och dödade en elevassistent och en elev med ett svärd innan han själv sköts ihjäl av polis. Men på sikt menar Carina Nilsson att det bör föras en diskussion om hur öppen skolan ska vara.

– Vi har ju väldigt öppna skolor i dag, frågan är om vi ska ha det i Sverige? Men det är en diskussion som måste föras på en högre nivå.

Polisen har konstaterat att det som hände i Trollhättan var ett hatbrott med rasistiska förtecken. Hur påverkar det skolorna i Härjedalen, även här finns många elever med utländsk bakgrund?

– Vi har inte den problematiken i dag. Våra lärare gör ett fantastiskt jobb med att inkludera elever från andra länder och se dem som en positiv del av klasserna och Härjedalen, som behöver fler invånare, säger Carina Nilsson.

Läs mer: Skolattacken var ett hatbrott med rasistiska motiv

Annons