Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterklubb skyldig för svartbygge - söker bidrag från kommunen

/

På onsdagen tar kommunstyrelsen ställning till en ansökan om 70.000 kronor i bidrag från Lillhärdals skoterklubb. Samma skoterklubb som i slutet av förra året fick en sanktionsavgift för ett svartbygge i Lillhärdal, på drygt 66.000 kronor.
– Jag vill inte spekulera i om det finns något samband, säger Moderaten Victor Ericsson, KS-ledamot, som inte tänker säga ja till bidraget nu.

Annons

Den 11 december fattade miljö- och byggnämnden i Härjedalen beslut om en sanktionsavgift för Lillhärdals skoterklubb på 66.688 kronor. Klubben hade då uppfört "komplementbyggnader" större än femton kvadratmeter på en fastighet i byn, utan bygglov och startbesked. Det upptäcktes vid en inspektion i september. Under hösten gjordes vissa åtgärder som inte var tillräckliga och därför beslutades om en sanktionsavgift.

Den 17 december fick så kommunen en ansökan från Lillhärdals snöskoterklubb om ett bidrag på 70.000 kronor, som en delfinansiering i arbetet med att rusta upp de "viktigaste delarna av ledsystemet". Ansökan behandlades av kommunledningskontoret och förslaget var att godkänna ansökan och ta pengarna från kommunens konto för oförutsedda utgifter. Motiveringen löd bland annat att "föreningens stora insatser bidrar starkt till engagemang och aktivitet i bygden".

Den 25 februari behandlades ansökan av politikerna i kommunledningsutskottet. Beslutet blev då att skicka ärendet vidare till kommunstyrelsen den 11 mars. En av ledamöterna, Pelle Persson från Vox Humana, sitter med både i kommunledningsutskottet och kommunstyrelsen (KS). Han tror inte att ansökan går igenom i KS. Inte nu iallafall.

– Jag skulle inte bli förvånad om KS beslut blir att ansökan ska prövas i samband med nästa års budget. Att rusta upp skoterleder är inget akut nu som man ska ta pengar till från kassan för oförutsedda utgifter, säger han.

Kommunen har fakturerat skoterklubben för sanktionsavgiften på 66.688 kronor men inte fått betalt. Den fakturan, samt en faktura för en bygglovsansökan på 10.000 kronor förföll i början av mars. Men klubben har sökt och fått anstånd med betalningen fram till den sista juni.

– Det är inget konstigt med det, bara rutin när någon inte kan betala, säger Ola Regnander, kommunens ekonomichef.

Tidningen har sökt skoterklubbens ordförande, Centerpartisten Gunnar Hedin för en kommentar under tisdagen, utan framgång.

Moderaten Victor Ericsson, oppositionsråd, tänker inte säga ja till bidraget nu. Han vill inte spekulera i om det finns något samband mellan ansökan om bidrag och sanktionsavgiften.

– Man jag förstår att folk ute i byarna kan göra den kopplingen. Därför krävs det en rejäl diskussion i kommunstyrelsen om detta, säger han.

Annons