Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombudet slår larm: Personalen kränks, mobbas och hotas

Var tredje anställd på en kommunavdelning i Härjedalen uppger att de blivit kränkta och mobbade under det senaste året. Dessutom uppger nästan var tionde anställd att de blivit utsatta för våld och hot.

Annons

En medarbetarenkät som genomförts bland personalen på en kommunavdelning i Härjedalen visar på lågt förtroende för chefen. Hela 36,4 procent av de anställda uppger att de under det senaste året blivit utsatta för kränkande behandling och mobbning . 9 procent av de anställda säger sig dessutom ha blivit utsatta för hot eller våld.

I bakgrunden ligger en konflikt mellan de anställda och chefen på arbetsplatsen där personalen säger sig helt sakna tillit till ledarskapet. Skyddsombudet slår nu larm om de upplevda bristerna i arbetsmiljön och söker hjälp hos Arbetsmiljöverket.

Enligt den begäran om åtgärder som lämnats in till Arbetsmiljöverket framgår att personalen på kommunavdelningen tycker det finns stora samarbetsproblem mellan chef och medarbetare och att chefen, bland annat, skvallrat på stan. Vidare vågar inte personalen rapportera in tillbud och olycksfall av rädsla för repressalier.

Skyddsombudet på arbetsplatsen är missnöjd med Härjedalens kommuns agerande i situationen. Enligt arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare omgående besvara ett skyddsombuds begäran om åtgärder. Om skyddsombudet inte är nöjd med beskedet kan han eller hon lämna frågan vidare till Arbetsmiljöverket.

Annons