Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på subventionerad fotvård

/

Till sommaren är det slut på kommunens subvention av fotvård för ålderspensionärer och funktionsnedsatta.
– Vi måste prioritera bland våra verksamheter, säger Anna-Lena Andersson (S), ordförande i socialnämnden.

Annons

På måndagen fattade en oenig socialnämnd beslut om att stryka subventionerna för fotvård. Förra året var det drygt 500 personer som utnyttjade kommunens subventioner, till en kostnad av 573 000 kronor.

– Jag vet att det kommer att bli en del reaktioner på det här. Vi har haft frågan uppe i rådet för pensionärer och funktionshindrade i Härjedalen och de var inte så positiva. Men det handlar om att vi måste prioritera, säger Anna-Lena Andersson, socialnämndens ordförande.

Förra året gick nämnden back drygt 6 miljoner kronor och även nästa år väntar tuffa ekonomiska utmaningar.

– Vi måste prioritera de verksamheter som vi är skyldiga att utföra. Samtidigt stiger kraven på socialtjänsten. Sjukvården i hemmet blir mer avancerad. Det är naturligtvis bra för den enskilde, men det kostar också mer pengar.

Subventionerna av fotvård för äldre och funktionshindrade hör inte till kommunens lagstadgade verksamhet och kommer att fasas ut under sommaren. Enligt Anna-Lena Andersson handar det om cirka 160 kronor per besök, och max fyra gånger per år.

– Jag har full förståelse för att det kommer att blir en del som inte kommer att fortsätta, eller som kommer att gå mer sällan.

Socialtjänsten har inte gjort någon utredning av vilka konsekvenserna av beslutet blir.

– Nej, det vet vi först om ett tag, hur många som fortsätter att gå till fotvården, säger Anna-Lena Andersson.

Folkpartiet, Centern och Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

– Det handlar inte om så mycket pengar om man tittar på totalen och det finns annat man kan ta på. Och jag tänker på fotvårdarna som kan tappa kunder, det är viktigt att vi värnar om de jobb som finns i Härjedalen, säger Margareta Gladh, Moderat nämndsledamot

Fotvård på remiss berörs inte av beslutet, den utförs av regionen (tidigare landstinget).

Annons