Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna i länet säger ja till storregion

/

Det blev inte ens någon debatt – men inte heller något direkt jubel.
Som väntat finns det splittringar inom socialdemokraterna när det gäller frågan kring en storregion, men det var ändå ett tydligt ja som levererades från kongressen i Östersund på lördagen.

Annons

Det pågick samtal bakom ridåerna in i det sista på OSD i Östersund, och en rundringning som ÖP gjorde inför kongressen visade att många av länets arbetarekommuner inte hade tagit ställning i frågan. Det var bara socialdemokraterna i Härjedalen som enats om ett nej till att ingå i storregion i Norrland.

När det var dags att sätta ned foten vid 14-tiden var det dock inget snack om saken. Kommunalråd och andra talespersoner som äntrade talarstolen yrkade bifall till distriktsstyrelsen förslag, som löd:

"Distriktsstyrelsen föreslår distriktskongressen besluta att: ge distriktsstyrelsen i uppdrag att delta i förberedelsearbetet med målet att skapa en gemensam region tillsammans med landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland från och med 2019.".

Enligt förslaget ska arbetet beakta att:

* En region i norr ska ha livskraft, bärkraft och konkurrenskraft i hela regionen.

* En demokratisk organisation med representanter från regionens olika delar, där resurser fördelas effektivt för att främja samhällsutveckling och näringsliv i hela regionen.

* Regionen ska ta ansvar för utveckling i både städer och på landsbygd och på det sättet säkra en balanserad utveckling i hela regionen, för att skapa en attraktiv region och göra det möjligt för den att anta nya uppgifter.

* Regionen ska vara en kraftfull röst på den nationella arenan för att säkra statliga resurser, infrastruktur och etableringar i hela regionen.

* Säkra utveckling och likvärdig kvalité i regionens vård och verksamheter i hela regionen.

Regionrådet Ann-Marie Johansson såg både lättad och sammanbiten ut efter kongressens tydliga bifall:

– Man vet aldrig säkert, så det var väldigt skönt att vi var så eniga, sa Ann-Marie Johansson.

Närmast vid sin sida hade hon riksdagsledamoten och distriktsordförande Anna-Caren Sätherberg. Även hon är övertygad om att en storregion är den rätta vägen att gå.

– Jag är medveten om att många ur näringslivet sagt nej, och tidningarna har varit fulla av insändare som varit emot. Men det är bättre att vara med och förhandla nu, och det går inte heller säga nej när vi inte har sett något annat förslag om hur länet ska utvecklas om vi väljer att stå utanför. Politik är att vilja reformera och förbättra och nu är det vår tur, konstaterade Anna-Caren Sätherberg.

Beslutet innebär troligen att länet kommer att vara med från start, det vill säga från 1 januari 2019. Det innebär att länet får möjlighet att vara med i förhandlingarna om var olika funktioner ska placeras och var regionsätet ska vara och vilken ort som blir residensstad.

Däremot är det fortfarande oklart hur Härjedalens socialdemokrater agerar nu. Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke har varit tydligt emot en storregion, även om det innebär tack och adjö Jämtland.

– Vi vädjar om att ha förståelse för Härjedalens ståndpunkter, där inte minst besöksnäringen uttrycker en oro över den föreslagna regionen. Vi saknar också medborgarnas och kommunernas inflytande i den här frågan. Låt oss vara med och diskutera utan att det blir en toppstyrd tvångsindelning, uppmanade Gunilla Zetterström Bäcke.

Det enda de fick med sig från kongressen var dock en protokollanteckning med sitt ställningstagande.

Läs mer:

Här är förslaget om storregion som S ska besluta om

Seger för Ragunda i kampen om vattenkraftspengar

Socialdemokraterna tar ställning i storregion-frågan

Regiondirektören: Bättre att vara med i en storregion än att stå utanför

Robert Uitto (S): ”Stornorrland” är ett olyckligt begrepp

Ann-Marie Johansson (S) om en storregion i Norrland

Annons